Kina poslala Sjevernoj Koreji lansirne rampe

Na smotri je bilo jedno vozilo za lansiranje sa 16 točkova na kojem se nalazila nova balistička raketa srednjeg dometa (AFP)

Kina je 2011. godine isporučila Sjevernoj Koreji četiri pokretne lansirne rampe, čime je prekršila rezolucije Ujedinjenih naroda (UN) koje zabranjuju dopremu oružja vlastima u Pjongjangu, objavio je japanski dnevnik Asahi Shimbun.

Stručnjaci su već optuživali Kinu, glavnog saveznika Sjeverne Koreje, da ne poštuje UN-ov embargo, nakon vojne smotre održane 15. aprila u Pjongjangu, na kojoj su vidjeli pokretnu lansirnu rampu kineske proizvodnje.

Sjedinjene Države, Japan i Južna Koreja već gotovo godinu znaju za nezakonite isporuke iz Kine u Sjevernu Koreju.

Na smotri je bilo jedno vozilo za lansiranje sa 16 točkova na kojem se nalazila nova balistička raketa srednjeg dometa.

Istina u izvoznoj deklaraciji

Jane Defence Weekly je objavio ranije da je Kina najvjerovatnije snabdijevala Sjevernu Koreju nacrtima ili aktuelnim vozilom – transporterom raketa.

Magazin je naveo da je transporter, sa kojeg se mogu lansirati rakete, očigledno zasnovan na nacrtima 9. akademije kineske zračne korporacije za nauku i industriju.

Kina demantira japanski list

Kina je u srijedu negirala tvrdnje da su njene kompanije izvozile zabranjenu robu u Sjevernu Koreju, nakon što je japanski list izvjestio da su transporteri raketa kineske proizvodnje prodani Pjongjangu, što predstavlja kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a.

“Kineske kompanije nisu izvezle nikakav predmet koji je zabranjen odgovarajućim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a ili kineskim zakonima. Izvještaji koji su se pojavili o tome nisu tačni”, rekao je predstavnik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Liu Veimin.

Prema pisanju Asahi Shimbuna, koji se poziva na izvore u japanskoj Vladi, SAD, Japan i Južna Koreja već gotovo godinu znaju za nezakonite isporuke iz Kine u Sjevernu Koreju.

Špijunski sateliti tih troje saveznika pratili su prevoz četiri pokretne lansirne rampe na teretnom brodu Harmony Wish, registriranom u Kambodži, koji je iz Šangaja isplovio 1. augusta, a u Nampho, na zapadnoj obali Sjeverne Koreje, stigao je 3. augusta 2011. godine.

Namjenu isporučene opreme otkriva izvozna deklaracija jednog posrednika u Šangaju, koju je japanska Obalska straža zaplijenila u oktobru, prilikom pregleda teretnog broda u luci u Osaki, na jugu Japana.

Dva paketa sankcija

Washington, Tokio i Seul nisu, ipak, htjeli davati publicitet tom događaju, nadajući se da će Kina izvršiti pritisak na Sjevernu Koreju ne bi li je pridobila za nastavak pregovora o njenom nuklearnom programu i odvratila je od trećeg nuklearnog pokusa, dodaje list.

Špijunski sateliti pratili su prevoz četiri pokretne lansirne rampe na teretnom brodu ‘Harmony Wish’, koji je iz Šangaja isplovio 1. augusta, a na zapadnu obalu Sjeverne Koreje stigao 3. augusta 2011. godine.

Ujedinjeni narodi su donijeli dva paketa sankcija za Sjevernu Koreju, 2006. i 2009. godine, nakon svakog nuklearnog pokusa.

Rezolucije 1718 i 1874 zabranjuju bilo kakav izvoz teškog oružja, tehnologije koja može poslužiti za izradu atomskog oružja i srodne opreme Pjongjangu.

Te su sankcije pooštrene i Peking ih je podržao nakon neuspješnog pokušaja Sjeverne Koreje da 13. aprila lansira satelit za čiji raketni nosač Washington i saveznici tvrde da je prikrivena balistička raketa.

Sjeverna Koreja je u aprilu izmijenila tekst Ustava, kako bi se u tom najvišem državnom dokumentu proglasila nuklearnom silom.

Izvor: Agencije