Kina postala treći svjetski izvoznik oružja

Kina je pretekla Njemačku i Francusku i postala  treći po veličini svjetski izvoznik oružja, dok Sjedinjene Američke Države i Rusija i dalje drže prve dvije pozicije.

Kineski izvoz je u posljednjih pet godina uvećan za 143 posto, u poređenju sa periodom od 2005. do 2009. godine, objavio je Međunarodni institut za istraživanje mira iz Stockholma (SIPRI).

U međuvremenu, od 2010. do 2014. godine pao je izvoz oružja u Njemačkoj za 43 posto, a u Francuskoj za 27 posto.

Tri azijske zemlje uvoze više od dvije trećine kineskog oružja: Pakistan, Bangladeš i Mijanmar. Peking je trgovao i sa 18 afričkih zemalja u tom periodu.

Međutim, uprkos velikom skoku Kine na globalnoj listi, činjenica je da i dalje postoji veliki jaz između obima izvoza Kine, Rusije i SAD-a.

SAD ima raznoliku klijentelu

SAD čini 31 posto svjetskog izvoza oružja, a Rusija 27 posto. Trenutno Kina izvozi blizu pet posto oružja na svijetu.

Rusija opskrbljuje prvenstveno Indiju, prvog svjetskog uvoznika, kojem 70 posto uvoza oružja stiže iz Rusije. SAD ima raznoliku klijentelu, a prvi uvoznik američkog oružja je Južna Koreja.

Među deset prvih svjetskih izvoznika, osim Kine, Ukrajina i Rusija su doživjele najveći rast, dok su isporuke Njemačke i Francuske nazadovale.

Kako iz Pekinga izvještava reporter Al Jazeere Adrian Brown, kineski premijer najavio je povećanje vojnog budžeta za 10 posto.

Kina nastavlja sa velikim trošenjem na vojsku, ali i na oružje koje koristi.

„Prije nekoliko mjeseci u na istoku zemlje održan je aeromiting, gdje smo dobili uvid u sofisticirano oružje koje Kina prodaje svijetu. Vidjeli smo J 31 stealth borbeni avion koji ima nevjerovatne sličnosti sa američkim F 22 i F 35. Kina se nada da će svoj J 31 prodati Pakistanu i drugim državama na Bliskom istoku. Vidjeli smo i najnoviju tehnologiju raketnog oružja“, javlja Brown.

Indija najveći uvoznik na svijetu

Mijanmar je jedno od velikih izvoznih tržišta Kine, zapravo treće po veličini, nakon Pakistana i Bangladeša, izvještava iz Yangona reporterka Al Jazeere Florence Looi.

U posljednje četiri godine polovina uvezenog oružja došla je iz te zemlje. Na popisu je sve: od ratnih brodova, preko tenkova do borbenih aviona.

„U tom periodu u Mijanmaru je zabilježen rast sukoba sa etničkim grupama koje se bore za veću autonomiju, veću kontrolu nad teritorijama i resursima.“

Istovremeno, Indija je postala najveći uvoznik oružja na svijetu.

Tokom posljednje decenije ta zemlja je masovno obnavljala svoj arsenal koji datira iz sovjetske ere.

Međutim, kako odbrambeni sistem Indije raste, tako će morati kupovati još više oružja.

Više u videosnimku…

Izvor:  Al Jazeera