Kina pozdravila sporazum Trumpa i Kima

Wang Yi se nada da će biti postignut temeljni dogovor o denuklearizaciji Korejskog poluotoka (EPA)

Visoki kineski dužnosnik, državni savjetnik Wang Yi, pozdravio je susret američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una te izrazio nadu da će dvije zemlje postići temeljni dogovor oko denuklearizacije Korejskog poluotoka.

“Istovremeno, kako bi se odagnale bojazni Sjeverne Koreje vezane uz pitanja sigurnosti, potrebno je uspostaviti i mirovni mehanizam na Korejskom poluotoku”, kazao je Wang novinarima, a prenosi Reuters.

Trump i Kim prethodno su, nakon povijesnog sastanka u Singapuru, potpisali “sveobuhvatan” dokument.

Upitan hoće li Sjeverna Koreja ubrzo krenuti s denuklearizacijom, Trump je potvrdio, rekavši: “Vrlo brzo pokrećemo taj proces.”

“Odlučili smo ostaviti prošlost za sobom”, rekao je Kim.

Snažna kineska podrška

Kina je najbliža saveznica Pjongjanga i njegov glavni trgovinski partner te je dugo zagovarala razgovore između SAD-a i Sjeverne Koreje.

Uoči sastanka kinesko Ministarstvo vanjskih poslova ocijenilo je taj susret “odlučujućim za denuklearizaciju i trajni mir na [Korejskom] poluotoku”.

Kina je u posljednja tri mjeseca dva puta ugostila sjevernokorejskog čelnika.

Kineski predsjednik Xi Jinping pohvalio je Kima za poticanje regionalnih mirovnih pregovora, istaknuvši pritom da Kina podržava “strateški fokus Sjeverne Koreje na gospodarski razvitak”.

Po ocjenama analitičara, Kina bi trebala biti jedan od ključnih igrača koji će pomoći u obnovi sjevernokorejskog gospodarstva budu li ukinute međunarodne sankcije.

Izvor: Agencije