Kina poziva svoje građane da napuste Sjevernu Koreju

Većina kineskih državljana u Pjongjangu ignorirala je upozorenje iz Pekinga, prenose mediji (AP)

Kina je upozorila svoje državljane da napuste Sjevernu Koreju i vrate se kući zbog straha da bi tenzije između Pjongjanga i Washingtona mogle eskalirati.

Prema pisanju portala The Korea Times, kinesko veleposlanstvo u Sjevernoj Koreji počelo je savjetovati svoje državljane da se vrate u Kinu još prošlog mjeseca jer strahuje od vojnih sukoba.

Prenose se i riječi neimenovanog kineskog državljanina koji posjećuje Kinu svakih nekoliko mjeseci i kome je rečeno da ostane u domovini određeno vrijeme. Odlučio je napustiti Sjevernu Koreju mjesec ranije i nedavno je stigao u Kinu.

“Veleposlanstvo nikada nije davalo ovakvo upozorenje. Bio sam zabrinut i napustio sam Sjevernu Koreju u žurbi”, rekao je.

Tenzije sve jače

No, mediji prenose kako je većina kineskih državljana u Pjongjangu ignorirala navedeno upozorenje.

Tenzije između SAD-a i Sjeverne Koreje rastu iz tjedna u tjedan.

SAD je demonstrirao silu poslavši nosač zrakoplova u korejske vode, a Sjeverna Koreja zaprijetila je da će ga potopiti.

Sjeverna Koreja tvrdi da SAD gura regiju u nuklearni rat, dok je Kina apelirala na obje države da prestanu provocirati jedna drugu.

U međuvremenu je potvrđeno da SAD pregovara s Kinom o mogućem snažnijem odgovoru Vijeća sigurnosti UN-a na ponovljena lansiranja balističkih raketa Sjeverne Koreje, koja to 15-člano tijelo osuđuje. 

Navodi se kako nije odmah bilo jasno koliko bi Peking bio otvoren za uvođenje novih sankcija, prenosi Reuters.

Vijeće sigurnosti uobičajeno je pojačalo sankcije, odgovarajući tako na pet nuklearnih proba i dva lansiranja raketa velikog dometa koja je izvršila Sjeverna Koreja.

Sankcije Pjongjangu prvi su put uvedene 2006. godine.

SAD za snažniji odgovor Vijeća sigurnosti

Prema navodima Južne Koreje, sjevernji susjedi u prošlosti su vršili nuklearne probe ispaljujući desetke tipova raketa.

Najnovija, neuspjela proba izvršena je u petak nakon sastanka Vijeća sigurnosti UN-a u Južnoj Koreji, kojim je predsjedao američki državni tajnik Rex Tillerson.

Administracija predsjednika Donalda Trumpa agresivno je pritiskala Peking da obuzda svog saveznika i susjeda Sjevernu Koreuju, upozoravajući da su sve opcije “na stolu” ako Pjongjang nastavi s nuklearnim i raketnim razvojem.

Međutim, Kina je navela da vojne prijetnje neće pomoći da se situacija riješi i optužila SAD da podiže tenzije na Korejskom poluotoku.

Izvor: Agencije