Kina: Predstavljen digitalni voditelj vijesti

"Voditelj raspolaže vrlo ograničenim brojem facijalnih ekspresija, a njegov glas ima elektronski prizvuk (Reuters)

Kineska državna novinska agencija Xinhua predstavila je digitalnog voditelja vijesti, javlja Fena.

Kako prenosi B92, nije sasvim jasno koju su tehnologiju koristili, ali su sasvim sigurno na tragu najnovijih napredaka na području tehnologije.

Čini se da je Xinhua koristila snimak čovjeka i zatim napravila animaciju dijelova njegovih usta i lica i na taj način pretvorila živog voditelja u virtualnu lutku.

Kombiniranjem virtualnog voditelja sa sintetiziranim glasom, Xinhua može da programira voditelja za čitanje vijesti daleko brže nego korištenjem tradicionalne CGI tehnologije (kreiranje digitalnih likova), piše The Verge

Kako javljaju Xinhua i South China Morning Post, dva „voditelja“ – jedan koji vijesti „čita“ na engleskom i jedan na kineskom jeziku, napravljena su u saradnji s kineskom tehnološkom kompanijom Sogou, koja je stvorila istoimeni pretraživač (svojevrsni kineski Google), a koja je naročito fokusirana na razvoj glasovne pretrage. 

Niži troškovi i veća efikasnost

Xinhua ističe da ova tehnologija otvara fantastične mogućnosti jer im omogućava emitiranje vijesti za TV, web i mobilne platforme 24 sata dnevno, a istovremeno smanjuje troškove produkcije i povećava efikasnost.

Naravno, to ima i svoja ograničenja. 

Na video-snimku se jasno vidi da „voditelj“ raspolaže vrlo ograničenim brojem facijalnih ekspresija, a njegov glas ima elektronski prizvuk. Međutim, uz dalji razvoj tehnologije, nije nemoguće zamisliti da ćemo uskoro imati virtualne voditelje vijesti koje će biti teško razlikovati od stvarnih ljudi.

Izvor: Agencije