Kina pretekla Japan po broju patenata, na korak od SAD-a

Najviše patentnih prijava prošle godine podnijela je kineska tehnološka kompanija Huawei, zatim američki Intel (EPA)

Kina je pretekla Japan i zauzela drugo mjesto u svijetu po broju patentnih prijava podnesenih Svjetskoj organizaciji za intelektualno vlasništvo (WIPO) u 2017. godini, prema objavljenom izvještaju WIPO-a.

Sa 48.882 patentne prijave Kina se približila Sjedinjenim Američkim Državama, koje trenutno zauzimaju prvo mjesto s 56.624 prijave, saopćeno je iz te organizacije, prenosi Tanjug.

“Realnost je da je novi konkurent stigao. Sada ćemo samo posmatrati šta se događa, ali bih rekao da je komercijalna, ekonomska i geopolitička realnost takva da je Kina stigla kao veliki tehnološki konkurent”, izjavio je generalni direktor WIPO-a Francis Gurry na konferenciji za novinare u Ženevi, a prenosi agencija Reuters.

Rast Kine

Ako se taj trend nastavi, Kina će u roku tri godine preteći SAD i postati najveći izvor međunarodnih prijava patenata u sistemu WIPO-a, poručuju iz te organizacije.

Najviše patentnih prijava prošle godine podnijela je kineska tehnološka kompanija Huawei, zatim američki Intel, japanski Mitsubishi Electric i američki Qualcomm.

Kineske patentne prijave u sistemu WIPO-a u svakoj godini od 2003. bilježile su dvocifren godišnji rast.

Izvor: Agencije