Kina pronašla veliko naftno polje na svojoj teritoriji

Smanjenje proizvodnje će biti ublaženo u periodu jun-decembar 2020. godine na osam miliona barela dnevno, a potom na šest miliona barela u periodu januar-april 2021. (EPA)

Kineska nacionalna naftna korporacija CNPC otkrila je novo naftno polje s približno 1,24 milijarde tona nafte, pri čemu dokazane rezerve iznose približno 520 miliona tona, objavila je državna novinska agencija Xinhua, pozivajući se na zvaničnike iz kompanije PetroChina.

Novootkriveno naftno polje nalazi se u bazenu Juggar, u regiji Xinjiang u zapadnoj Kini, dodaje se u informaciji kineske agencije.

Iz kompanije su istakli da je do otkrića došlo nakon deset godina geoloških istraživanja u toj oblasti.

Opadanje domaće proizvodnje

Agencija Reuters, prenoseći istu vijest, navodi da kineski naftni proizvođači, poput PetroChine i Kineske nacionalne offshore naftne korporacije CNOOC, intenziviraju istraživačke aktivnosti jer domaća proizvodnja iz starih bušotina nastavlja opadati.

Zvaničnici PetroChine saopćili su da kompanija povećava proizvodne kapacitete na naftnom polju Xinjiang za 1,38 miliona tona na godišnjem nivou ili približno 27.000 barela dnevno.

Agencije navode da je CNPC matična kompanija PetroChine.

Izvor: Agencije