Kina prvi put najvažniji trgovinski partner Njemačke

Burza, Frankfurt
Njemački vicekancelar predložio je da se EU usmjeri prema Aziji ako Trump prigrli protekcionizam (Reuters)

Kina je 2016. prvi put postala najvažniji trgovinski partner Njemačke, te je time prestigla SAD, koji je pao na treće mjesto, iza Francuske.

Njemački uvoz i izvoz iz Kine prošle su godine narasli na 170 milijardi eura, objavio je njemački statistički ured. 

Takav razvoj događaja dobra je vijest za Vladu Njemačke, koja je postavila cilj štititi svjetsku slobodnu trgovinu nakon što je novi američki predsjednik Donald Trump zaprijetio da će uvesti tarife na uvoz, a njegov glavni gospodarski savjetnik optužio Njemačku da iskorištava slabi euro da bi jačala izvoz. 

Okretanje prema Aziji

Njemački vicekancelar Sigmar Gabriel predložio je da Europska unija svoju trgovinsku politiku ponovno usmjeri prema Aziji ako Trump prigrli protekcionizam. 

“Ako uzmemo u obzir protekcionističke planove novog američkog predsjednika, može se očekivati da će trgovinske veze između Njemačke i Kine biti dodatno ojačane”, smatra Anton Boerner, čelnik trgovinskog udruženja BGA, prenosi Hina.

Glavni razlog za smanjivanje trgovinske razmjene sa SAD-om jest pad američkog izvoza u Njemačku, dodaje Boerner. 

Susjedna Francuska ostaje drugi najvažniji trgovinski partner Njemačke s razmjenom vrijednom 167 milijardi eura. SAD je na trećem mjestu sa 165 milijardi eura. 

Sjedinjene Države su 2015. bile glavni njemački trgovinski partner, te su time svrgnule Francusku s tog mjesta, prvi put od 1961.

Optimizam među njemačkim izvoznicima

Njemački odbor za istočnoeuropsku gospodarsku suradnju otkrio je kako će izvoz u Rusiju ove godine narasti najmanje pet posto, što je prvi zabilježeni rast od uvedenih sankcija. 

“Optimizam među njemačkim izvoznicima i dalje raste”, naglašava Clemens Fuest, čelnik ekonomskog instituta Ifo.

Dodao je kako su očekivanja od izvoza narasla u veljači, te je istaknuo sveukupne pozitivne trgovinske brojke u prvom kvartalu 2017. godine.

Izvor: Agencije