Kina, raj za prodavce luksuzne robe

Četiri najveća svjetska tržiša luksuznim predmetima trenutno su SAD, Japan, Italija i Francuska (Getty Images)

Kina će za pet godina postati drugo na svijetu tržište luksuzne robe poslije SAD-a i preteći će Francusku, Veliku Britaniju, Italiju i Japan, navedeno je u industrijskom izvještaju Euromonitora.

Razvijene zemlje još dominiraju tržištem ličnih luksuznih predmeta, ali ekonomske teškoće smanjuju potražnju, dok srednja klasa u zemljama s brzim rastom privreda preuzima palicu, saopćila je grupa za istraživanje potrošnje Euromonitor.

Prodaja luksuzne robe u svijetu premašila je 302 milijarde dolara ove godine, što je četiri posto više nego 2011. godine, a kupci u zemljama u razvoju kupuju sve više firmirane torbice, odjeću, nakit, satove, kvalitetna vina, šampanjac, kaže se u izvještaju.

Profitirajući od brzog rasta srednje klase i brzog razvoja distributivne mreže luksuzne robe, prodaja skupocjenih predmeta u Kini je znatno nadmašila performanse nego u ostatku svjetskog tržišta.

Japan je trenutno drugo tržiste za luksuzne predmete, ali njegov dio opada kako se zemlja nosi s ekonomskim problemima.

BRIC – narastajuće tržište

Potražnja za skupocjenim predmetima je u drugom planu ove godine u razvijenim zapadnim tržištima i Japanu zbog skoka cijena i povećane nesigurnosti za posao i penzije, konstatirao je Euromonitor, prenosi AFP.

Ipak, narastajuće tržište, koje predvode zemlje grupe BRIC-a – Brazil, Rusija, Indija i Kina – nadomjestit će te gubitke.

Zemlje BRIC-a učestvuju sa 11 posto u ukupnoj prodaji luksuzne robe u vrijednosti od 33 milijarde dolara ove godine, što je znatno više od četiri posto u 2007. godini.

Predviđanja su da će se iznos povećati na 59 milijardi dolara ili 16 posto globalne prodaje u 2017. godini.

Četiri najveća svjetska tržiša luksuznim predmetima – SAD, Japan, Italija i Francuska – i dalje bilježe skoro polovinu vrijednosti u prodajama ove godine.

Dizajnirana odjeća će, kako se očekuje, ostati i dalje najbolje prodavana roba, na koju će se odnositi 42 posto prihoda od luksuza u 2017. godini, ali nakit i satovi su predmeti koji najviše dobijaju na popularnosti, navodi se u izvještaju.

Iako je važnost Kine za proizvođače luksuznih stvari opala posljednjih godina, znaci ukazuju na rast tražnje na tamošnjem tržištu.

Izvor: Agencije