Kina i SAD ratificirale sporazum o klimi

Industrija
Donald Trump kaže da je SAD proizvođač energije broj jedan na svijetu, a da će uskoro biti daleko ispred svih (Reuters)

Sjedinjene Američke Države i Kina, dva najveća svjetska emitera štetnih plinova, ratificirale su danas ključni klimatskih sporazum postignut u Parizu prošle godine.

Predsjednici SAD-a i Kine, Barack Obama i Xi Jinping, uručili su generalnom sekretaru Ujedinjenih naroda Ban Ki-moonu dokumente kojima potvrđuju da su njihove zemlje preduzele sve neophodne korake da se priključe Pariškom sporazumu, javlja AP.

Uručenje dokumenata je obavljeno na svečanoj ceremoniji održanoj na marginama sastanka Grupe 20, koji sutra počinje u kineskom gradu Hangzhou.

Obama je izjavio da je SAD posvećen tome da bude globalni lider u borbi protiv klimatskih promjena.

‘Trenutak za spas planete’

On je dodao da bi Pariški sporazum mogao biti zapamćen u povijesti kao “trenutak kad smo konačno odlučili da spasimo našu planetu”.

Xi je taj sporazum nazvao ključnim korakom koji označava da se pojavio “globalni državni sistem” za borbu protiv klimatskih promjena.

Sporazum sadrži ambiciozne ciljeve za ograničenje globalnog zatopljenja i usmjeravanje financiranja siromašnim zemljama kojima zbog klimatskih promjena prijeti propast, javlja AFP.

Taj sporazum će stupiti na snagu 30 dana nakon što ga raticira najmanje 55 zemalja, koje emitiraju 55 posto ukupne svjetske količine štetnih plinova, a SAD se nada da će se to desiti ove godine.

Države G20 odgovorne su za 80 posto svjetske emisije stakleničkih plinova.

Oko 200 država dogovorilo se u prosincu u Parizu o tome da se smanji emisija stakleničkih plinova te zadrži porast globalne temperature na ispod dva stupnja Celzijeva.

Stručnjaci su rekli da već prijeti opasnost od prekoračenja ciljane temperature, a UN-ova agencija navodi da je 2016. na putu da postane najtoplija od početka zapisivanja te da je pretekla prošlu godinu.

Ratificirala i Sjeverna Koreja

Prije Kine i SAD-a, 23 zemlje su ratificirale sporazum, a među njima i Sjeverna Koreja, ali oni zajedno pokrivaju samo 1,8 posto ukupne emisije, prema podacima Okvirne konvencije UN-a o klimatskim promjenama.

Kina je odgovorna za više od 20 posto ukupne emisije, dok SAD pokriva još 17,9 posto.

Rusija je odgovorna za 7,5 posto, a Indija za 4,1 posto emisije stakleničkih plinova.

Zemlje koje su ratificirale sporazum morat će čekati tri godine nakon što on stupi na snagu prije nego što mogu početi proces povlačenja, prema sporazumu potpisanom u Parizu prošle godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije