Kina razočarana Trumpovim trgovinskim mjerama

Donald Trump se odlučio na mjere protiv Kine nakon istrage o navodnoj krađi intelektualnog vlasništva (EPA)

Kina je duboko razočarana odlukom američkog predsjednika Donalda Trumpa da pokrene trgovinske mjere protiv Pekinga, saopćila je kineska ambasada u Washingtonu.

“Ukoliko SAD počne trgovinski rat, Kina će se svim neophodnim sredstvima boriti do kraja kako bi branila svoje legitimne interese”, navodi se u saopćenju ambasade, prenosi Reuters.

Tramp je u četvrtak pokrenuo trgovinske mjere protiv Kine, uz obrazloženje da je deficit SAD-a u trgovini s ovom zemljom “van kontrole” i da iznosi 504 milijarde dolara, optuživši istovremeno Peking za krađu intelektualne svojine.

Tarife u vrijednosti od 60 milijardi dolara

“To je najveći deficit koji je imala bilo koja zemlja u historiji našeg svijeta. To je van kontrole”, rekao je Tramp uoči potpisivanja memorandum.

“Imamo aktulenu situaciju i s ogromnom krađom intelektualne svojine, koja, isto tako, iznosi više stotina milijardi dolara”, kazao je Tramp

Al Jazeerin reporter Ivica Puljić javio je u četvrtak navečer kako su tarife na kineske proizvode, čije je uvođenje objavio Trump, u vrijednosti 60 milijardi dolara.

“Sjedinjene Američke Države imaju deficit 350 milijardi dolara s Kinom i žele ga smanjiti. Pitanje je sada hoće li doći do trgovačkog rata i koliko će kineski proizvodi u SAD-u poskupjeti te postati opterećenje za prosječne Amerikance”, javio je Puljić.

Peking protiv protekcionističkih mjera

Kineski državni mediji u međuvremenu su preduhitrili američke sankcije, pozivajući druge zemlje da se “čvrsto postave protiv protekcionističkih mjera Washingtona”.

“Budući da se čini kako će se SAD i dalje ponašati na taj način, druge zemlje trebale bi se prestati nadati da će biti pošteđene njihovih protekcionističkih poteza. Stoga trebaju biti odlučnije u čvrstom postavljanju protiv SAD-a”, piše China Daily.

Dok bi američke carine u prvom razdoblju povećale rast bruto domaćeg proizvoda SAD-a i usporile kineski ekonomski rast, također bi usporile svjetski ekonomski rast, navodi list, pozivajući se na istraživanje banke China International Capital Corporation.

Trump se odlučio na mjere protiv Kine nakon višemjesečne istrage o navodnoj kineskoj krađi intelektualnog vlasništva, saopćila je Bijela kuća.

Prije dvije sedmice Trump je uveo carine na uvoz čelika i aluminija, što kineski trgovinski stručnjaci opisuju kao “bezobziran napad” na multilateralni trgovinski sistem.

EU traži trajno izuzeće od odluke

No, Evropska unija i još šest država privremeno će biti izuzete iz novog carinskog režima koji je nametnuo Trump, prenosi AFP.

Visoki američki dužnosnik za trgovinu Robert Lighthizer rekao je senatskom Odboru za finansije da će za neke zemlje biti uvedena “pauza” u primjeni tarifa.

Čelnici zemalja članica EU-a zatražili su u petak, drugog dana sumita u Briselu, trajno izuzeće od američkih carina na čelik i aluminij, nakon što je SAD tek privremeno izuzeo Uniju od carina koje se počinju primjenjivati u petak.

“EU traži trajno izuzeće od američkih carina. Evropsko vijeće ponavlja privrženost snažnim transatlantskim odnosima, kao glavnom kamenu sigurnosti i prosperiteta za SAD i Evropu, te ističe podršku djalogu o trgovačkim pitanjima od zajedničkog interesa”, objavio je predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk.

Izuzeće od carina za EU uslijedilo je nakon posjete Washingtonu evropske komesarke za trgovinu Cecilije Malmstrom, gdje je razgovarala s Lighthizerom i američkim ministrom trgovine Wilburom Rossom.

Za neke države pauza u primjeni

Malstrom je tada rekla da računa na izuzeće Evrope, ali je u suprotnom najavila protumjere, u skladu s pravilima Svjetske trgovinske organizacije.

Osim EU-a, Argentina, Australija, Brazil, Kanada, Meksiko i Južna Koreja bit će izuzeti iz primjene carina.

“Trump ima ideju da, na osnovu nekih kriterija, izuzmemo neke države. Postoje one države s kojima još pregovaramo i za njih će biti uvedena pauza u primjeni”, rekao je Lighthizer.

Izvor: Al Jazeera i agencije