Kina razumije i podržava špansku Vladu

Mi smatramo da je ovo unutrašnje pitanje Španije, kazala je glasnogovornica kineskog Ministarstva vanjskih poslova (EPA)

Kina razumije napore španske Vlade da sačuva nacionalno jedinstvo i protivi se akcijama za cijepanje države, izjavila je glasnogovornica kineskog Ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying, nakon što je Katalonija jednostrano proglasila nezavisnost prošle sedmice.

Stav Kine po ovom pitanju je jasan i čvrst, rekla je ona, ponovo ukazujući na podršku koju je Kina prethodno izrazila Španiji.

“Mi smatramo da je ovo unutrašnje pitanje Španije i razumijemo i podržavamo napore španske Vlade da zaštiti nacionalno i narodno jedinstvo i teritorijalni integritet i protivimo se djelima koja cijepaju državu i narušavaju vladavinu zakona”, rekla je Hua u redovnom obraćanju novinarima u Pekingu, prenosi Reuters.

‘Građanska prava u zakonskom okviru’

“Vjerujemo da Španija ima mogućnost da sačuva socijalni red i da garantira građanska prava u zakonskom okviru”, dodala je. 

Katalonski Parlament izglasao je u petak nezavisnost, nakon čega je španski Senat odobrio Vladi premijera Mariana Rajoya da uspostavi direktnu kontrolu Madrida nad Katalonijom.

Pored toga što je raspustio Vladu Katalonije, španski premijer je raspustio i regionalni Parlament i zakazao regionalne izbore za 21. decembar.

Izvor: Agencije