Kina SAD-u: Svoju vojsku razmještamo na svojoj teritoriji

Šest zemalja ističe pretenzije na ostrva u Južnom kineskom moru (EPA)

Kina je, kao “neodgovorne”, odbacila izjave američkih zvaničnika da Peking zastrašuje svoje susjede razmještanjem vojske u Južnom kineskom moru.

Kineski general pukovnik He Lei je istakao da Kina na svojoj teritoriji može da razmjesti i vojsku i oružje, prenosi BBC.

Američki ministar odbrane James Mattis je, na sigurnosnoj konferenciji u Singapuru, izjavio da kineske akcije postavljaju pitanja o širim ciljevima Pekinga.

General He je, na istoj konferenciji u Singapuru, rekao da “sve neodgovorne izjave drugih zemalja ne mogu biti prihvaćene”, kao i da Peking smatra da, svaki pokušaj bilo koje zemlje da oko toga digne galamu, predstavlja miješanje u unutrašnje poslove Kine.

Borba za Južno kinesko more

Prema njegovim riječima, razmještanje kineskih vojnika u Južnom kineskom moru predstavlja dio politike “nacionalne odbrane” Kine čija je svrha izbjegavanje tuđih napada.

“Na svojoj teritoriji možete da razmjestite vojsku i oružje”, rekao je on.

BBC navodi da šest zemalja ističe pretenzije na ostrva u Južnom kineskom moru.

Kineski list Global Times objavio je ranije da je Kina pojačala svoje vojno prisustvo u Južnom kineskom moru zbog neprekidnog povećanja vojnog prisustva SAD-a u tom regionu.

Izvor: Agencije