Kina SAD-u: Tibet je naša unutrašnja stvar

Hong Lei je kazao da pitanje Tibeta nema ništa sa ljudskim pravima, etničkim pitanjem ili religijom (AP)

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova kritiziralo je u petak Sjedinjene Američke Države (SAD)  zbog, kako je navelo, gnusnih komentara američkog zvaničnika o situaciji sa ljudskim pravima na Tibetu, rekavši da ih je to primoralo da ulože formalni dilomatski protest Washingtonu.

Maria Otero, specijalna koordinatorica SAD-a za pitanja Tibeta je, u saopćenju u srijedu, rekla da je napetost u oblastima Tibeta, uključujući samospaljivanja Tibetanaca nezadovoljnih kineskom upravom, pogoršana strogom kineskom politikom i kontrolama.

Predstavnik kineskog ministarstva vanjskih poslova Hong Lei je kazao da pitanje Tibeta nema ništa sa ljudskim pravima, etničkim pitanjem ili religijom.

Povećan broj samospaljivanja

“To je jedno važno pitanje principa koji se tiču kineskog jedinstva i teritorijalnog integriteta. Kina se odlučno protivi bilo kojoj zemlji ili osobi koja to koristi da se miješa u kineske unutrašnje stvari”, rekao je Hong.

Smatra se da se 92 Tibetanaca zapalilo u znak protesta zbog kineske vlasti od 2009. godine, od kojih je najmanje 75 umrlo od povreda. Broj slučajeva samospaljivanja povećan je ove godine, a samo u novembru, mjesecu kada je održan partijski kongres u Pekingu, bilo ih je 28, prenio je Reuters.

Hong je ponovio zvanični stav da Tibetanci uživaju u “nezabilježenom napretku i pravima pod vlašću Komunističke partije” i okrivio izbjeglog duhovnog vođu i dobitnika Nobelove nagrade za mir, dalaj lamu, da podstiče Tibetance na samospaljivanja.

“Relevantni američki zvaničnik objavio je takozvano saopćenje, a nije osudio antikinesko secesionističko ponašaje klike dalaj lame i snaga za nezavisnost Tibeta, već je napao i osudio važnu kinesku etničku politiku, što je potpuna zamjena crnog sa bijelim i dobrog sa lošim”, rekao je on.

Slanje pogrešne poruke separatistima

“To je slanje jedne ozbiljno pogrešne poruke separatističkim snagama Tibeta i krajnje je gnusno. Kina je krajnje nezadovoljna time i odlučno mu se suprostavlja. Mi smo već učinili zvaničnu predstavku američkoj strani”, dodao je Hong.

Predstavnik je rekao da Kina traži od Sjedinjenih Država da se drže svog obećanja da će priznati Tibet kao dio Kine i da neće podržavati nezavisnost Tibeta, kao i da će poštovati kineski suverenitet i teritorijalni integritet i prestati koristiti pitanje Tibeta da bi se miješali u kineske unutrašnje stvari.

Kina brani svoju vlast na Tibetu podacima da masovno ulaže u razvoj tog planinskog regiona koji je patio u krajnjoj bijedi, gdje su sva zemlja i seljaci bili u vlasništvu manastira i feudalnih zemljoposjednika i gdje nije bilo napretka sve dok ih komunističke trupe nisu “mirno oslobodile” 1950.

Dalaj lama je pobjegao sa Tibeta u Indiju 1959. poslije neuspjele pobune protiv kineske uprave.

Izvor: Agencije