Kina se oporavlja od smrtonosnog tornada

Na istoku Kine počela je operacija čišćenja, nakon što su snažni tornado i oluja praćena gradom u četvrtak pogodili to područje. U nevremenu je život izgubilo 98, a povrijeđeno više od 800 osoba. Riječ je o najsnažnijem tornadu zabilježenom u Kini u posljednjih nekoliko decenija.

Nema vremena za gubljenje, jer meteorolozi i za naredne dane najavljuju kišu. U okrugu Funing, trenutno je mirno, pa stanovnici pokušavaju popraviti ono što su tornado i grad uništili. Pojedine kuće nemoguće je popraviti, ali Zhou Peng Yu pretražuje ruševine kako bi spasio sve što može.

“Živim ovdje, a moj sin u blizini. Ponešto možemo iskoristiti”, kaže Peng Yu.

Složna zajednica

I usjevi su mu uništeni. Ovaj 61-godišnjak mora početi razmišljati kako da krene ispočetka.

“Kao kod mnogih prirodnih katastrofa, preživljavanje ponekad zavisi od čiste sreće. Gospodin Zhou vjeruje da je preživio zato što se nalazio u polju. Kuća mu je sravnjena, dok je dom njegovog prvog susjeda doslovno netaknut”, kaže reporterka Al Jazeere Florence Looi, koja izvještava iz okruga Funing, u istočnoj Kini.

Ali, zajednica je složna. Susjedi pomažu jedni drugima da poprave kuće i nude krov nad glavom onima koji su ga izgubili. Širom okruga, posljedice tornada su očite. Radnici pokušavaju popraviti oštećene dalekovode.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera