Kina se protivi američkom zakonu o otocima

Diaoyu otoci i povezani otoci bila su kineska naslijeđena teritorija još od davnina, smatraju predstavnici Kine (Reuters)

Peking je u ponedjeljak nazvao američko-japanski ugovor o sigurnosti “proizvodom Hladnog rata”, nakon što je Washington potvrdio svoju privrženost Japanu u njegovom teritorijalnom sporu s Kinom oko otoka Senkaku, u Kini poznatih kao Diaoyu.

Amandman na Zakon o ovlaštenjima nacionalne odbrane ukazuje da dok SAD “ne zauzima stranu” po pitanju krajnjeg suvereniteta te teritorije, “priznaje upravu Japana nad Senkaku otocima”.

U amandmanu se također dodaje da “unilateralna akcija treće strane” neće utjecati na njihovu poziciju, prenosi Tanjug.

Ovaj zakonodavni korak, učinjen prošle sedmice, potvrđuje privrženost SAD-a Japanu prema Ugovoru o međusobnoj saradnji i sigurnosti i upozorava da bi oružani napad protiv bilo koje od te dvije strane “u teritoriju pod upravom Japana” naišao na odgovor u skladu s članovima zakona.

Predstavnik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Hong Lei “izrazio je ozbiljnu zabrinutost i čvrsto protivljenje” amandmanu američkog Aenata na Zakon o ovlaštenjima nacionalne odbrane.

Kinesko naslijeđe

“Diaoyu otoci i povezani otoci bila su kineska naslijeđena teritorija još od davnina. Kina ima nesporni suverenitet nad njima”, rekao je u ponedjeljak Hong.

On je dodao da je ovaj zakonodavni postupak u suprotnosti s ponovljenim obećanjima Washingtona da neće zauzimati strane u sporu oko otoka u Istočnom kineskom moru, prenosi AFP.

“Američko-japanski ugovor o sigurnosti je proizvod Hladnog rata i ne bi trebao prevazilaziti bilateralni obim i štetiti interesima trećih strana”, kazao je Hong.

“Mi se nadamo da će SAD imati na umu šire interese mira i stabilnosti u regiju, poštovati svoje riječi djelima i uzdržati se od slanja kontradiktornih i pogrešnih signala”, rekao je kineski predstavnik.

Pitanje suvereniteta nad otocima bilo je povod razilaženja decenijama, ali je zaoštreno posljednjih mjeseci nakon što je Vlada u Tokiju kupila tri sporna otoka od japanskog privatnog vlasnika.

To je dovelo do velikih protesta u Kini i poziva na bojkot japanske robe.

Obje strane su javno odbile odustati od svojih teritorijalnih zahtjeva, ali tvrde da su voljne mirnim putem riješiti spor, dok se njihovi brodovi često susreću prilikom patroliranja spornim vodama, što povećava rizik od neželjenih incidenata.

Izvor: Agencije