Kina se sprema za ekonomski bum

Najnoviji podaci pokazuju da se Kina sprema za ekonomski comeback. Na ekonomskom rastu ovoj zemlji mogu pozavidjeti sve članice G7, no da li ova zemlja može da smanji zavisnost od izvoza, a 7,9 posto je kineska ekonomija narasla u posljednjem kvartalu 2012 godini.

Dobra vijest s obzirom da je posljednjih sedam kvartala ekonomija bila pod kočnicom.

Adrian Mowat, analitičar Morgan banke, kaže: “Ciklus se mijenja i ekonomija Kine raste. To se dogodilo najviše zahvaljujući reformi monetarne politike.”

Prošlogodišnji rast najsporiji

U poređenju sa ekonomijama Evrope i SAD-a, Kina izgleda kao lokomotiva naspram običnih vagona. Ipak, prošlogodišnji rast je najsporiji u posljednjih trinaeast godina.

A ekonomiju je najviše kočila zavisnost od izvoza, te pad maloprodajnog sektora. Gary Dugan, ekonomski analitičar, kaže: 

“Mislim da postoje dobri znakovi oporavka. Prije svega ispunjen je planirani nivo investicija. Ali nivo maloprodaje, koja čini 15 posto ekonomije, je ispod očekivanja”.

Za dalji rast bit će potrebno dodatno ublažavanje monetarne politike. To će biti zadaća novog vodstva Narodne partije  koja na proljeće preuzima kormilo države.

Jedina sjena na ekonomski rast može stvoriti balon u sektoru nekretnina koji prijeti da pukne u većini kineskih gradova.

Izvor: Al Jazeera