Kina sebe smatra ključnom u razgovorima SAD-a i S. Koreje

Kim Jong-un, Donald Trump
Donald Trump pristao je na sastanak s Kim Jong-unom, sastanak bi se trebao održati do svibnja (Reuters)

U službenom glasilu Komunističke partije Kine, Narodnim novinama (People's Daily), navodi se da je Kina pomogla u smanjivanju tenzija između SAD i Sjeverne Koreje.

Dodaje se da Kina vidi sebe kao središnjeg igrača u svakom sporazumu, iako je, kako navodi agencija Reuters, uglavnom bila sa strane.

“SAD je duboko zahvalio i ulogu Kine na Korejskom poluotoku vidi kao vrlo značajnu”, navodi se u listu.

Ukoliko SAD i Sjeverna Koreja doista žele rezultate, jedina država koja može biti jamac tome je Kina, rekao je Zheng Jiyong iz Centra za korejske studije Sveučilišta u Šangaju.

Prema njegovim riječima, uloga Kine ne može biti zaobiđena i nema načina da se ona zadrži po strani.

“Bez obzira na putanju kojom krenu razgovori između SAD-a i Sjeverne Koreje, bilo da je u pitanju rat ili mir, ukoliko ne bude pomoći ili odmaganja s kineske strane, nemoguće je uspostaviti stabilnost na poluotoku”, rekao je Zheng.

Trump pristao sastati se s Kimom

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump prihvatio je ranije poziv za susret s Kim Jong-unom.

On i sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un sastat će se do svibnja, a Kim je obećao suzdržati se od novih ispitivanja nuklearnog oružja i raketa, rekao je Chung Eui-yong, načelnik južnokorejskog Ureda za nacionalnu sigurnost, nakon što je delegacija Južne Koreje izvijestila američke dužnosnike i Trumpa o razgovorima između Seula i Pjongjanga.

Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders je kazala da će Trump “prihvatiti poziv da se sastane s Kimom, a vrijeme i mjesto treba još odrediti”, prenijele su u petak agencije.

“Kim je obećao da će se Sjeverna Koreja suzdržati od daljnjih testiranja nuklearnog oružja ili raketa”, rekao je novinarima u Bijeloj kući Chung Eui-yong

Kim je izrazio želju “da se sastane s Trumpom što je prije moguće”, kazao je Chung i dodao kako da je Trump zahvalio južnokorejskoj delegaciji na informiranju i “rekao da će se susresti s Kim Jong-unom do svibnja, kako bi se postigla denuklearizacija”.

Izvor: Agencije