Kina snižava carinu na automobile iz SAD-a

Donald Trump je u Argentini odustao od uvođenja novih carina Kini (Reuters)

Kina je pristala smanjiti carine ispod dosadašnjih 40 posto na automobile proizvedene u Sjedinjenim Američkim Državama, izjavio je američki predsjednik Donald Trump, nakon što je utihnuo trgovinski rat između dvije zemlje, prenosi Hina.

Trump i kineski predsjednik Xi Jinping dogovorili su u subotu u Argentini da neće uvoditi nove carine, nakon nekoliko mjeseci rastućih tenzija zbog trgovinskih i drugih pitanja.

Sastanak je trajao dva i po sata te je SAD odustao od najavljenog podizanja carina 1. januara, dok je Kina pristala kupovati više američkih poljoprivrednih proizvoda, što će odmah stupiti na snagu.

Dvije strane su, također, pristale početi razgovore o načinu rješavanja drugih problema, što uključuje pitanje zaštite intelektualnog vlasništva, necarinske barijere i cyber-krađe.

Jedni drugima nametali carine 

Bijela kuća je saopćila kako će postojeće carine od 10 posto na 200 milijardi dolara vrijedan uvoz kineskih dobara biti podignute na 25 posto ako dogovor ne bude postignut unutar 90 dana.

Do sada su obje strane jedna drugoj nametnule carine vrijedne stotine milijarde dolara.

Tako je Trumpova administracija u julu uvela carine na kineski uvoz vrijedan 250 milijardi dolara, a Kina je odgovorila uvođenjem carina na američki uvoz vrijedan 110 milijardi dolara.

“Kina je pristala smanjiti i ukinuti carine na uvoz automobila koji u Kinu dolaze iz SAD-a. Trenutna je carina 40 posto”, napisao je Trump na Twitteru u nedjelju navečer.

Izvor: Agencije