Kina testirala novu raketu u blizini Korejskog poluotoka

Lansiranje je izvršeno u vrijeme kineskog nezadovoljstva raspoređivanjem američkog naprednog protivraketnog sistema u Južnoj Koreji (AP)

Ministarstvo odbrane Kine saopćilo je u srijedu da je vojska te države uspješno izvršila probno lansiranje rakete u vodama u blizini Korejskog poluotoka.

Ovo saopćenje uslijedilo je u vrijeme kineskog nezadovoljstva raspoređivanjem američkog naprednog protivraketnog sistema u Južnoj Koreji, prenosi AP.

U kratkom saopćenju na sajtu Ministarstva odbrane navodi se da je testiranje rakete izvršeno u Bohajskom zalivu i da je “ostvaren željeni rezultat”, ne otkrivajući o kojem je tipu rakete riječ ni druge detalje.

Bohajski zaliv nalazi se zapadno od Žutog mora, između Kine i Korejskog poluotoka.

Peking protiv THAAD-a

Prošlog mjeseca Ministarstvo odbrane Kine navelo je da će na raspoređivanje američkih sistema odbrane odgovoriti daljnjim testiranjem novih tipova oružja, simulirajući pravu bitku.

Peking se protivi sistemu poznatom pod akronimom THAAD zato što su njegovi radari, navodno, u mogućnosti dosegnuti duboko u Kinu, omogućujući tako SAD-u i njegovim saveznicima da bolje otkriju lansiranje raketa i zračna kretanja.

Washington navodi da je sistem neophodan radi osiguravanja sigurnosti od zračnih prijetnji Sjeverne Koreje, a navode Kine naziva neosnovanima.

Izvor: Agencije