Kina uvodi kaznene tarife za američke proizvode

Trumpova administracija uvela je ranije kaznene takse od 25 posto na uvoz kineske robe vrijedne gotovo 50 milijardi dolara (EPA)

Kineska vlada saopštila je danas da će odgovoriti na uvođenje američkih kaznenih taksi na kinesku robu uvođenjem momentalnih kazni za proizvode iz SAD u istoj vrednosti.

Ministarstvo trgovine Kine saopštilo je da ukida dogovore s Vašingtonom o smanjenju deficita u trgovinskoj razmeni između dve zemlje.

U saopštenju se ne precizira koji američki proizvodi mogu da se nađu na udaru, ali je Kina u aprilu najavila moguće taksi na soju, lake letelice, sokove, viski i govedinu.

“Kineska strana ne želi da vodi trgovinski rat, ali suočena s kratkovidošću američke strane, Kina mora snažno da odgovori”, dodaje se u saopštenju.

Peking je najavio da će odmah uvesti identične takse za američke proizvode, kao i da će svi ekonomski i trgovinski sporazumi dve strane biti poništeni.

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa uvela je danas kaznene takse od 25 odsto na uvoz kineske robe vredne oko 50 milijardi dolara, čime se produbljuje trgovinski sukob dve najveće ekonomije sveta. 

Predsednik SAD Donald Tramp obećao je da će odgovoriti na “nepravične trgovinske postupke” Kine. On je doneo odluku o uvođenju kaznenih taksi nakon sastanka sa visokim ekonomskim zvaničnicima u Beloj kući, prenosi Beta. 

Bela kuća nije objavila konačan spisak kineskih proizvoda koji podležu novim taksama, a među njima će se naći proizvodi koji imaju “značajnu industrijsku tehnologiju”, uključujući televizore, medicinsku opremu, robote, električne motore, kamere. 

Izvor: Agencije