Kina uzvratila dizanjem carina na proizvode SAD-a

Tramp je u ponedjeljak zaprijetio da će, ako Kina bude uzvratila, uvesti dodatne carine na robu u vrijednosti od još 267 milijardi dolara (EPA)

Kina je u utorak objavila da povećava carine na američke proizvode u vrijednosti od 60 milijardi dolara, kao odgovor na najnovije američko povećanje carina na kineske proizvode.

Sjedinjene Američke Države su objavile ranije u utorak da povećavaju carine na kineski uvoz u vrijednosti od 200 milijardi dolara, zbog neslaganje u vezi politike Kine u tehnologiji, prenosi Beta.

Kinesko Ministarstvo finansija saopćilo je da će realizirati planove najavljene u augustu o povećanju carina od deset i pet posto na 5.207 američkih proizvoda.

Poziv na ‘pragmatičan dijalog’

Prema spisku objavljenom prošlog mjeseca, tu su uključeni kafa, med i industrijske hemikalije.

Cilj ove mjere je da se obuzdaju “trgovinska trvenja” i “unilateralizam i protekcionizam SAD-a”, navelo je Ministarstvo finansija na svojoj internetskoj stranici.

Poziva se na “pragmatičan dijalog” da se zajednički očuva princip slobodne trgovine i multilateralnog trgovinskog sistema.

Administracija predsjednika SAD-a Donalda Trumpa saopćila je ranije u utorak da će za gotovo 5.000 proizvoda iz Kine od ponedjeljka biti uvedene carine od 10 posto, s tim da će 1. januara one biti povećane na 25 posto, prenio je AP.

Tramp je u ponedjeljak zaprijetio da će, ako Kina bude uzvratila, uvesti dodatne carine na robu u vrijednosti od još 267 milijardi dolara.

SAD se žali da su kineski planovi za industrijski razvoj, uključujući i plan Made in China 2025, koji poziva na stvaranje prvaka u robotici i drugim oblastima, zasnovani na ukradenoj tehnologiji, da krše obaveze Kine za otvaranje tržišta i da bi mogli narušiti američko vodstvo u industrijskom sektoru.

Žale se na kineske trgovinske barijere

Američke kompanije i trgovinski partneri, uključujući Evropsku uniju i Japan, već se dugo žale na kineske trgovinske barijere i industrijsku politiku.

Međutim, oni se protive Trumpovim mjerama i upozoravaju da bi spor mogao zaustaviti globalni ekonomski rast i podriti međunarodnu trgovinsku regulativu.

Trump je u julu uveo carine od 25 posto na kineske proizvode u vrijednosti od 50 milijardi dolara.

Kina je uzvratila sa sličnim carinama i sličnom količinom američkih proizvoda.

Izvor: Agencije