Kina zabranjuje prisilan transfer tehnologije

Kina je obećala da će poboljšati pristup tržištu za strane investitore i bolje zaštititi njihova prava u slučaju rastućih pritužbi i slabijih stranih investicija (EPA)

Kineske vlasti predložile su zabranu prisilnog transfera tehnologije i nezakonito vladino “miješanje” u poslovanje stranih kompanija, što su dvije prakse koje su se našle u samoj srži trgovinskog spora sa Sjedinjenim Američkim Državama.

“Zvanične vlasti i njihovi službenici se neće koristiti administrativnim sredstvima za prisiljavanje na transfer tehnologije”, navodi se u nacrtu zakona, a prenosi Reuters.

U nacrtu stoji i da će Kina zadržati pravo da preduzme “odgovarajuće mjere” odmazde protiv zemalja koje diskriminiraju kineske investicije.

Nacrt zakona, prvi takve vrste, dostavljen je Stalnom komitetu Nacionalnog narodnog kongresa, koji je u nedjelju započeo zasjedanje i koji će do 24. februara održavati javne konsultacije, prenosi Tanjug.

Dugotrajni spor

Kada bude usvojen, zakon će zamijeniti tri postojeća koja reguliraju poslovanje mješovitih preduzeća i preduzeća u potpunom stranom vlasništvu.

Nacrt zakona o stranim investicijama dolazi u trenutku kada Kina pokušava da riješi dugotrajni spor sa SAD-om, koje optužuju Peking za nepravedne trgovinske prakse, ali i krađu intelektualne svojine i njen prisilan transfer.

Iako je odbacila takve optužbe, Kina je obećala da će poboljšati pristup tržištu za strane investitore i bolje zaštititi njihova prava u slučaju rastućih pritužbi i slabijih stranih investicija.       

Izvor: Agencije