Kina zaštitila prostor nad spornim otocima

Nije precizirano kakve će kaznene mjere Kina primijeniti prema onima koji krše zračni prostor (EPA)

Kina je u subotu objavila da je u Istočnokineskom moru, u području otoka pod kontrolom Japana, ali koje svojata i Peking, uspostavila “zonu protuzračne obrane”, izazvavši oštre reakcije službenog Tokija.

Uspostava takve zone podrazumijeva pravila kojih se trebaju pridržavati svi zrakoplovi koji njome prolaze, a u suprotnom se izlažu intervenciji kineskih oružanih snaga, priopćilo je kinesko Ministarstvo obrane.

Svi zrakoplovi morat će naznačiti precizan plan leta, jasno identificirati o čijem se zrakoplovu radi i održavati punu komunikaciju, kako bi brzo i primjereno odgovorili na zahtjev za identifikacijom, pojašnjava se u priopćenju.

Nije precizirano kakve će kaznene mjere Kina primijeniti, ali je navedeno kako spomenuti propisi u subotu stupaju na snagu.

Prava polažu mnogi

Spomenuta zona pokriva veliku površinu Istočnokineskog mora, između Južne Koreje i Tajvana, gdje se nalazi i arhipelag Senkaku, a ti se otoci nalaze pod kontrolom Japana, no pravo na njih polaže i Kina, koja ih naziva Diaoyu.

Prošle godinje su širom Kine izbili prosvjedi nakon što je japanska Vlada kupila tri nenastanjena otoka, koja je do tada iznajmljivala od privatnog japanskog vlasnika, u čijem su posjedu bila od 1972. godine.

Kina, rastuća ekonomska i vojna sila, zauzima sve čvršći stav kad je riječ o njenom pomorskom  pravu, pa je Peking u sporu s nekoliko susjednih zemalja oko otoka u Istočnom i Južnokineskom moru, jer i Južna Koreja, ali i Tajvan također polažu pravo na nenastanjene otoke u Istočnokineskom moru.

Diplomatska nota Tokija

Tokio je uložio “oštar prosvjed” zbog najnovijeg poteza službenog Pekinga i najave uspostavljanja zračne obrambene identifikacijske zone iznad Istočnokineskog mora, koja obuhvaća i prostor iznad spornih otoka na koja pravo polaže i Japan.

Visoki dužnosnik japanskog Ministarstva vanjskih poslova Junichi Ihara, koji je na čelu sektora zaduženog za Aziju i Oceaniju, prosvjedovao je putem telefona kineskom veleposlanstvu u Tokiju, priopćilo je japansko Ministarstvo.

Ihara je upozorio kako Japan “nikad neće prihvatiti” da kineska zona obuhvaća otoke Senkaku, koja kontrolira Tokio, prenio je AFP, podsjećajući da Kina te otoke naziva Diaoyu.

Japanski dužnosnik je ocijenio i kako će takav “veoma opasan” potez Pekinga još više povećati napetost u bilateralnim odnosima.

Zamjenik šefa japanske diplomacije Akitaka Saiki planira pozvati kineskog veleposlanika u Tokiju Chenga Yonghuu već u ponedjeljak kako bi mu prenio državni stav o tom pitanju, navela je japanska agencija Kjodo.

Izvor: Agencije