Kineska anti-halal kampanja u Xinjiangu

Svakodnevni halal proizvodi, poput hrane i paste za zube, moraju biti napravljeni u skladu sa islamskim zakonima (EPA)

Glavni grad kineske regije Xinjiang, doma većine pripadnika Ujgura, muslimanske manjine, pokrenuo je kampanju protiv halal proizvoda kako bi zaustavio ulazak Islama u sekularni život i spriječio „jačanje ekstremizma“, prenosi agencija Reuters.

Lideri Komunističke partije u Urumqiju ove sedmice su naredili svojim kadrovima da se zakunu na „vođenje odlučne borbe protiv ‘pan-halalizacije'“, navodi se u objavi izdatoj na gradskom računu na WeChatu.

Svakodnevni halal proizvodi, poput hrane i paste za zube, moraju biti napravljeni u skladu sa islamskim zakonima.

Kina je na udaru žestokih kritika aktivista za ljudska prava i stranih vlada zbog izvještaja o kaznenim procesima i pritvaranju približno milion muslimana Ujgura u Xinjiangu.

Zvanični Peking negira da sistematski krši prava muslimana Xinjianga i navodi kako se samo bori protiv „ekstremizma i podjela u regiji“.

Zvanični Global Times u srijedu je objavio kako „zahtjevi da stvari budu halal, a koje zapravo nikako ne mogu biti halal“ stvaraju animozitet prema vjeri i dozvoljavaju Islamu da se probije u sekularni život, dodaje Reuters.

Vjerovanje u Marksizam

U sklopu anti-halal kampanje, glavni tužitelj Ujgura iz Urumqija Ilshat Osman objavio je esej s naslovom: „Prijatelju, ne moraš tražiti halal restoran samo zbog mene“.

Kako se navodi u objavi na WeChatu, državni uposlenici ne bi trebali imati problema sa ishranom, a radne kantine trebaju biti promijenjene kako bi zvaničnici na raspolaganju imali razna vrsta jela.

Lideri Komunističke partije Urumqija također su naveli kako će tražiti od državnih uposlenika i članova Partije da čvrsto vjeruju u Marksizam i Lenjinizam, a ne u vjeru, te da u javnosti govore standardnim mandarinskim kineskim jezikom.

Kineski građani u teoriji su slobodni prakticirati religiju koju žele, ali se nalaze pod sve većom prismotrom dok Vlada pokušava dovesti vjeru pod strožiju državnu kontrolu.

Komunistička partija je u avgustu objavila revidirani set pravila o upravljanju ponašanja članova, prijeteći kaznama i protjerivanjem svakoga ko se poveže sa religijskim vjerovanjima.

Izvor: Agencije