Kineska kriza pogađa trgovce u Hong Kongu

Kineski izvoz i uvoz smanjeni su u augustu u poređenju sa istim periodom prošle godine. To je novi znak slabosti druge najveće ekonomije sveta, a nemiri su doveli do oštrog pada potrošačke moći Kine.

Budući da je popularna destinacija za putnike iz kontinentalnog dijela, Hong Kong osjeća posljedice, javlja Rob McBride, novinar Al Jazeere.

Fotografi na obalama Hong Konga dobar su pokazatelj koliko posjetioci iz kontinentalnog dijela Kine troše. Vijesti nisu dobre. Ko Pui Manin prihod smanjen je za više od polovine.

“Suočavamo se sa teškim vremenima. Kinezi iz kontinentalnog dijela ne troše olako kao prije”, kazala je ona.

Na aerodromu, u dijelu za dolaske, promocije proizvoda zvuče više kao molba posjetiocima koji imaju manje novca za trošenje. Najteže su pogođeni luksuzni brendovi, od kojih su neki primorani zatvoriti vrata.

Mariana Kou, tržišna analitičarka agencije CLSA, kazala je: “Ono što čujemo od skupocjenih prodavnica jeste julsko-augustovski učinak koji se širi sa padom od 20 posto u prvoj polovini do više od 30 posto, a to je prilično loše.”

Pad prihoda

Niko nije ostao imun na pad prihoda. Budući da čine 95 posto njenih kupaca, jedna knjižara potpuno je ovisna o posjetiocima iz kontinentalnog dijela.

Specijalizirala se za naslove koje je kineska vlada zabranila. Prihodi su prepolovljeni zbog čega je plaćanje kirije gotovo nemoguća misija.

“Suočavamo se sa istim problemom. Svi drugi vlasnici prodavaonica govore da su prihodi pali, te da se najamnine trebaju smanjiti. A mi smo na istoj strani”, rekao je Paul Tang iz te knjižare.

Knjižara se nalazi u jednoj od najskupljih oblasti za kupovinu u gradu, koja se sada suočava sa velikim smanjenjem kirija.

“Hong Kong je nekada bio poznat po najskupljim poslovnim prostorima na svijetu. Ali, kriza ga je potisnula na drugo mjesto iza Pete avenije u New Yorku. Uprkos degradaciji, kirije su i dalje visoke, zahvaljujući potrošačkom valu u Kini, koji je sada u trendu pada”, javlja McBride.

Većina privatnika nada se da će se njihove kirije smanjiti prije nego što novca na računu u potpunosti nestane.

Izvor: Al Jazeera