Kineska policija spasila 89-ero otete djece

Od aprila 2009. policija je pronašla i oslobodila 54.000 djece i uhapsila oko 11.000 članova kriminalnih bandi (Getty Images)

Kineska policija je spasila 89-ero djece i uhapsila 355 osoba osumnjičenih za saučesništvo u devet operacija krijumčarenja djece, objavili su kineski državni mediji.

Policijska akcija počela je 18. decembra u pokrajinama Guangdong i Sechuan, u kojima živi najviše stanovnika, objavila je agencija Xinhua na osnovu saopćenja Ministarstva javne sigurnosti.

Djeca su zbrinuta u lokalnim domovima za mlade i policija sada traži njihove roditelje, navela je agencija.

Potražnja muške djece

“Ustanovit ćemo DNK djece i koristiti ga za pronalaženje njihovih roditelja u okviru nacionalne baze podataka, uspostavljene za potrebe borbe protiv trgovine ljudima”, rekao je Chen Shiqu, direktor Ureda za borbu protiv trgovine ljudima u Ministarstvu javne sigurnosti.

Trgovina djecom je ozbiljan problem u Kini, djelimično i zbog politike “jednog djeteta”, koja je dovela do preferiranja i potražnje muške djece, koja su tradicionalno omiljenija među parovima u zemlji.

Wang Xizhang, funkcioner snaga sigurnosti u istočnoj provinciji Fujian kaže da potencijalno velike zarade podstiču trgovinu djecom, prenio je AFP.

Zdrav dječak može da se kupi za 30.000 juana (4.810 dolara) u siromašnoj južnoj provinciju Yunnan, da bi bio prodat za trostruko više novca u relativno bogatim provincijama Fujian i Guangdong, rekao je Wang.

Od aprila 2009, kada je počeo obračun sa trgovcima djecom, policija je pronašla i oslobodila 54.000 djece i uhapsila oko 11.000 članova kriminalnih bandi.

Novac ili batine

Krajem novembra kineska policja je uhapsila preko 90 osumnjičenih članova bandi širom zemlje i oslobodila 28-ero djece koja su oteta na krajnjem zapadu i odvedena u razne gradove da bi krali, objavio je tada list China Daily.

“Osumnjičeni članovi bandi su tukli, zlostavljali ili prijetili djeci kako bi ih prisilili da kradu i pljačkaju na javnim mjestima”, naveo je list riječi predstavnika Ministarstva javne sigurnosti.

Mjesta na kojima su djeca krala su šoping centri, podzemni prolazi i željezničke stanice.

Trgovci djecom su često otimali siromašnu djecu, obećavajući im blagostanje u gradovima na drugom kraju zemlje.

Međutim, kad bi došla u nepoznati grad, djeca bi bila prisiljavana da prose ili džepare.

“To je postala unosna industrija”, rekao je predstavnik policije i dodao da je svako dijete moralo iz “akcije” donijeti određenu sumu novca ili bi dobilo batine od šefa bande.

Izvor: Agencije