Kineska vlada mijenja izgled Kashgara

Zapadna kineska provincija Sheen-Jee-Yang ove sedmice je dobila svoj prvi brzi voz, čime je spojena sa ostatkom zemlje.

To je dio Vladinog razvojnog programa vrijednog više milijardi dolara, za regiju koja je postala poznata po tenzijama sa muslimanima.

Međutim, glavni grad te provincije, Kashgar, nekada je bio bitna stanica na ‘Putu svile’, status koji Vlada iz Pekinga želi ponovno vratiti.

Na jednoj od najstarijih tržnica na svijetu, mesari, poljoprivrednici i trgovci razgledaju, kupuju i prodaju stoku, baš kao što su to činili stoljećima do sada.

Današnji grad Kashgar izgubio je staru slavu jednog od glavnih gradova na ‘Putu svile’, koji se prostirao od Kine do Mediterana.

Uzgajivač jakova (vrsta azijskog goveda sa dugom dlakom i dugim rogovima), Mai Maiti, do tržnice je  putovao 12 sati.

“Dolazim ovdje svake sedmice. Nekada prodam tri jaka, nekad samo jednog”, rekao je Maiti Al Jazeeri.

Većina stanovnika su Ujguri

Većina stanovnika su etnički muslimani Ujguri, a tržnica je simbol njihove kulture. Sam grad Kashgar mnogo se razlikuje od ostatka Kine.

Granice sa Pakistanom, Kirgistanom, Afganistanom i Tadžikistanom, udaljene su samo nekoliko stotina kilometara, što je i do danas Kashgaru pomoglo da opstane kao regionalno trgovačko čvorište.

Međutim, arhitektura se mijenja, a stari grad, koji je predstavljao simbol ujgurske moći, danas se pretvara u ruševine.

Centralna Vlada na njegovom mjestu planira izgraditi nove zgrade, uz obećanje boljih životnih uvjeta.

Kashgar posjeti tek pokoji turista, jer se mnogi plaše zbog nedavnog nasilja ujgurskih grupa, koje se bore za nezavisnost od Kine.

Velika ulaganja

Većina Ujgura skriva svoje lice pred televizijskim kamerama, a oni koji stanu pred objektiv, uglavnom žele ostati anonimni.

“Vlada tvrdi da ovo nije sigurno područije za turiste. Nadamo se da će se ta slika promijeniti jer dolaskom turista, lakše ćemo zarađivati”, kazala je Al Jazeerina sagovornica.

Veliki plakati uz cestu oslikavaju viziju Vlade da od Kashgara naprave grad koji bi mogao postati Shanghai Centralne Azije.

U nove zgrade i nebodere, već je uloženo nekoliko milijardi dolara, a ovo je građevinski procvat koji bi trebao donijeti stabilnost i prosperitet kakvi su nekada u Kashgaru i bili.

Izvor: Al Jazeera