Kineske vlasti smaknule osam osoba

Kina tvrdi da Ujguri žele formirati nezavisni Istočni Turkestan (AP)

Kineske vlasti smaknule su osam osoba zbog “terorističkih napada” u zapadnoj pokrajini Xinjiang, a među njima su bile i tri koje su “osmislile” saobraćajnu nesreću na glavnom pekinškom trgu Tiananmenu u oktobru prošle godine, objavile su državne vlasti.

Xinjiang je pokrajina u kojoj živi narod muslimanske vjeroispovijesti Ujgura, te su kineske vlasti napade pripisale islamističkim separatistima koji žele utemeljiti nezavisnu državu Istočni Turkestan.

Ujguri koji žive izvan Kine i aktivisti za ljudska prava za incidente su optužili vladinu represivnu politiku u Xinjianu, što zvanični Peking poriče.

U naletu automobila na okupljenu grupu na Tiananmenu smrtno je stradalo pet osoba, dok ih je još 40 povrijeđeno.

Demonstracija sile

Ostala smaknuća provedena su zbog optužbi za napade u gradovima Kashgar i Hotan u prefekturi Aksu, te proizvodnje ilegalnog eksploziva za napade na policijske radnike i vladine zvaničnike.

Kineske vlasti su u junu smaknule 13 osoba u pokrajini Xinjiang, nakon niza smrtonosnih napada u kojima su poginule stotine osoba u posljednje dvije godine.

Xinjiang je pod kinesku kontrolu došao 1949. godine, a u posljednjim decenijama rastu etničke napetosti, pogotovo nakon smrtonosnog nasilja u glavnom gradu regije Urumqi u julu 2009. godine.

Ujguri sada čine blizu 47 posto civilne populacije koja broji 22,3 miliona stanovnika, a etnički Hani blizu 38 posto.

Zbog sve većeg nasilja, Kineska vlada je organizovala nekoliko javnih presuda da demonstrira moć i na taj način pokuša zaustaviti nasilje.

Ranije ovog mjeseca sud u Xinjiangu osudio je 25 ljudi na zatvorske kazne zbog “učešća u terorističkim aktivnostima.”

Izvor: Agencije