Kineski astronauti osvajaju svemir

Dva kineska astronauta odletjela su u svemir. Riječ je o misiji koja bi trebala biti najduža kineska ekspedicija u svemiru.

Lansiranje svemirske letjelice Šen-zu 11 uspješno je obavljeno iz Centra za lansiranje satelita u Điu-kvanu, u sjeverozapadnoj Kini. U letjelici se nalaze dva astronauta, a Jing Haipengu, zapovjedniku misije Shenzhou-11, ovo je treće putovanje u svemir.

“Svakoj misiji prilazim vrlo pažljivo i nastojim se temeljito pripremiti. Sada sam zreliji, sigurniji, snažniji i hrabar, više pozitivan i stabilan i mirnijeg uma”, kaže on.

Sve funkcionira besprijekorno

Nakon što stigne na odredište, letjelica će pristati uz laboratoriju Tian-gong 2, 393 kilometara iznad Zemlje. Kina nije uključena u rad Međunarodne svemirske stanice, a njena druga svemirska laboratorija predstavljena je prošlog mjeseca. Glasnogovornik CNSA-a Wu Ping kaže da sve funkcionira kako treba.

“Imajući u vidu kontrolne sisteme, letjelica Shenzhou-11 funkcionira na odgovarajući način. Komunikacija između kontrole i letjelice je besprijekorna. Snimci njenog vanjskog dijela i posade pokazuju da misija teče prema planu”, dodaje.

Kina je poslala 10 astronauta u svemir u proteklih 13 godina. Ova misija s ljudskom posadom će pokušati najduže se zadržati u svemiru. Kina, također, planira formiranje trajne svemirske stanice do 2022. godine. Kineski astronaut Chen Dong kaže da je ovo najduža misija i da će se sastojati od više eksperimenata.

Miroljubljiva svemirska sila

“Poboljšali smo našu sposobnost reagiranja u hitnim situacijama u orbiti, pružanja prve pomoći i obavljanje eksperimenata u svemiru”, dodaje.

Kineski lideri kažu da nastoje postati miroljubiva svemirska sila. Ostale zemlje su zabrinute, jer Kina testira protusatelitske rakete, a kinesko specijalno vozilo sletjelo je na Mjesec prije dvije godine. U planu je slanje vozila i na Mars.

Ako uspije, misija svemirske laboratorije će pokazati da su kineski stručnjaci u stanju poslati astronaute u svemir koji će tamo ostati duži vremenski period.

Izvor: Al Jazeera