Kineski brodovi ušli u vode Japana

Tokio objavio da je za 26 miliona dolara kupio tri nenaseljena otoka u Istočnom kineskom moru (AP)

Šest kineskih brodova uplovilo je u japanske teritorijalne vode u blizini spornih otoka u Istočnom kineskom moru na koje prava polažu i Kina i Japan.

Kineski patrolni brodovi nisu postupili po nalogu obalske straže da napuste te teritorijalne vode, izjavio je zvaničnik japanske obalne straže.

Peking je izbjegao slanje vojnih snaga u sporne vode i umjesto toga je poslao Vladine brodove.

Kineski mediji su javili da su dva broda za nadzor mora Kine poslana u vode oko spornih otoka u utorak prije podne.

Otoci koja Kinezi nazivaju Diaoyu, a Japanci Senkaku, nalaze se na strateški važnom plovnom putu sa značajnim nalazištima nafte i gasa.

Zaoštravanje spora

Dugogodišnji teritorijalni spor se ponovo razbuktao prošlog mjeseca, nakon što je Japan zadržao grupu kineskih aktivista koji su se iskrcali na jedan od spornih otoka.

Nekoliko dana kasnije grupa japanskih nacionalista postavila je zastavu svoje zemlje na istom otoku, što je dovelo do protesta u nekoliko kineskih gradova.

To je dovelo i do prvih ekonomskih posljedica, a kineski zvaničnici su rekli da je sporom u vezi s otocima pogođena prodaja japanskih automobila na velikom kineskom tržištu.

Spor se zaoštrio nakon što je Tokio objavio da je za 26 miliona dolara kupio tri nenaseljena otoka u Istočnom kineskom moru, a koja je do sada iznajmljivao od privatnog japanskog vlasnika u čijem su posjedu od 1972. godine.

Zamjenik kineskog premijera Hui Liangyu rekao je da japanska kupovina otoka od “takozvanog vlasnika” predstavlja kršenje teritorijalnog suvereniteta Kine.

Tajvan, koji, također, polaže pravo na otoke, opozvao je svog predstavnika u Tokiju u znak protesta zbog kupovine.

Izvor: Agencije