Kineski disident nestao nakon prekinutog intervjua uživo

Sun Wenguang je jedan od najstarijih aktivista za građanska prava u Kini i pod strogim je nadzorom vlasti (Screenshot)

Ugledni kineski intelektualac, kritičan prema komunističkom režimu, nestao je i nedostupan je u petak, nakon što su oružane snage upale u njegov stan i prekinule intervju koji je davao direktno američkoj televiziji. 

Penzionisani univerzitetski profesor Sun Wenguang, 80-godišnjak, telefonski je davao intervju televizijskoj stanici na mandarinskom medijske mreže Voice of America (VOA), koju finansira američka vlada, kad su vlasti upale u njegov dom u Jinanu (istok Kine). 

“Policija je došla da me ušutka”, uzviknuo je Sun nabrojavši osam pripadnika snaga reda, otkriva audiosnimka koja je u međuvremenu emitirana. 

Prije nego što je snimanje prekinuto, čuo se glas intelektualca kako govori policajcima: “Ovdje ste nezakonito! Imam pravo na slobodu govora”.

‘Diplomatija čekovne knjižice’

Incident pokazuje da u pet godina, otkako je na vlast stupio predsjednik Xi Jingping, jača represija prema aktivistima za ljudska prava, te se i najmanja kritika Komunističke partije nemilosrdno cenzurira i guši, prenose agencije.

Sun Wenguang napisao je prošlog mjeseca otvoreno pismo Xi Jinpingu u kojem osuđuje “diplomatiju čekovne knjižice” Pekinga u Africi, a to se desilo u vrijeme kada je kineski predsjednik krenuo na veliku turneju po tom kontinentu gdje su kineska ulaganja ogromna.

Sun Wenguang jedan je od najstarijih aktivista za građanska prava u Kini i pod strogim je nadzorom vlasti. 

Supotpisnik je manifesta za slobodne izbore, tzv. Povelje 08 iz 2008. godine, teksta zbog kojeg je profesor Liu Xiaobo poslan u zatvor, prije nego što je dobio Nobelovu nagradu za mir i preminuo u zatočeništvu. 

Izvor: Agencije