Kineski dužnosnici u manjim uredima

Predsjednik Kine Xi Jinping predvodi kampanju protiv luksuznog načina života visokih funkcionera (EPA)

Kini ubuduće ministri i guverneri više neće moći imati urede čija površina prelazi 54 kvadratna metra, saopćile su kineske vlasti, navodeći da je mjera preduzeta u okviru kampanje štednje koju je prije nekoliko godina pokrenuo predsjednik Xi Jinping.

Ured zvaničnika u rangu pomoćnika guvernera ili zamjenika ministra mora biti 12 kvadratnih metara manji od ureda nadređenih, precizira Centralna komisija za nadzor discipline, prenosi agencija Sinhua.

Šefovi direkcija u ministarstvima i provincijskim prefekturama moraće raditi u maksimalnih 30 kvadratnih metara, a njihovi pomoćnici moraju se zadovoljiti uredima od najviše 24 kvadratna metra.

Kako prenosi AFP, ove restrikcije nametnute su nakon skandala s novim administrativnim zgradama, čija je grandomanija kritizirana u javnosti.

Pretjerivanja štete imidžu

Ministrima i guvernerima je dozvoljeno da imaju odjeljak za odmor i privatni toalet, ali samo pod uslovom da se uklapaju u dozvoljenu kvadraturu.

Ostali će, pak, morati dijeliti toalet s ostalim zaposlenima u resoru.

Unazad dvije godine Jinping predvodi kampanju protiv luksuznog načina života visokih funkcionera kineske administracije, smatrajući da pretjerivanja štete imidžu Komunističke partije.

Brojni zvaničnici i komunistički kadrovi morali su se tako odreći crvenih tepiha, razmetljivih banketa, skupocijenog pića i poklona, kao i drugih “ekstravagancija” koje su dugo bile propratni dio njihovih putovanja.

Izvor: Agencije