Kineski film koji smeta kineskim vlastima

Kontroverzni film koji predviđa sumornu budućnost Hong Konga pod kineskom vlašću nominiran je za najbolji film u okviru godišnje filmske nagrade Hong Konga. U kinima se traži karta više, uprkos nastojanjima da se njegovo prikazivanje ograniči i u Hong Kongu, i u Kini.

Dugometražni film Deset godina sastoji se od pet kratkih filmova različitih režisera koji predviđaju kako će život u Hong Kongu izgledati 2025. godine. Sumorna je to slika grada pod čvrstom kontrolom kineske Komunističke partije, iako bi pristup “jedna zemlja – dva sistema” trebao garantirati Hong Kongu visok nivo autonomije.

“Pristup sa dva sistema ne funkcionira. Vjerujem u slobodu govora”, rekao je Jevon Au, reditelj filma Deset godina.

Nasilje na ulicama Hong Konga

Snimanje je počelo prije demonstracija 2014. godine, na kojima je zahtijevana veća politička sloboda. Ti događaji iz stvarnog života opisani su u filmu, što ga je učinilo popularnijim kod hongkonške publike.

“Stanovnici Hong Konga nisu ni sanjali da će tokom demonstracija doći do onako potresnih scena. Zbog toga su ton i raspoloženje filma donekle pesimistični”, navodi Andrew Choi, izvršni producent filma.

Dešavanja koja su uslijedila potvrđuju taj pesimizam. Na ulicama Hong Konga izbilo je nasilje za vrijeme kineske Nove godine, podstaknuto nezadovoljstvom omladine, a direktore hongkonških knjižara koji su izdali knjige koje kritiziraju kineske vođe komunističke vlasti su pritvorile i prikazale na kineskoj televiziji.

Milionska zarada na blagajnama

Iako je budžet bio ispod 100.000 dolara, film je do sada zaradio gotovo milion dolara na kino blagajnama. Ali, neka kina se plaše da ga prikažu.

“Iako obara sve rekorde gledanosti, neka su kina odbila prikazati taj film”, kazao je Shu Kei sa Akademije scenskih umjetnosti Hong Konga.

“Spekulira se da predstojeća dodjela honkonške filmske nagrade neće biti prikazana na kineskoj televiziji, jer je film Deset godina nominiran za najbolje filmsko ostvarenje. Mnogi se boje da je to početak totalitarne budućnosti Hong Konga koju režiser predviđa”, javlja reporter Al Jazeere Rob McBride.

Izvor: Al Jazeera