Oglasi

Kineski i ruski brodovi u blizini vojne vježbe NATO-a

Kineske i ruske snage održat će vježbu u julu, dok NATO uvježbava scenarij prema kojem bi Rusija mogla odsjeći Baltik od ostatka Saveza.
U vježbu NATO-a uključeno je 1.500 vojnika iz SAD-a, Poljske, Britanije i Litvanijewww.usafe.af.mil

Kineska mornarička flota krenula je ka Baltičkom moru kako bi učestvovala na zajedničkoj vježbi sa Rusijom. Tri broda predvođena vojnim razaračem krenula su ka toj regiji, a u blizini je vježbu održao i NATO.

Kineski brodovi bi se trebali spojiti sa ruskim za vježbe blizu Sankt Peterburga i Kalinjingrada, prenosi AFP.

Kineski marinci i helikopteri učestvovat će na vježbi, koja će biti održana krajem jula.

Cilj vježbe je da se konsolidira i unaprijedi kinesko-rusko strateško partnerstvo i produbi prijateljska i praktična saradnja dvije vojske, prenosi Tanjug kinesku agenciju Xinhua.

Sa druge strane, i NATO je održao prve "ratne igre" u toj regiji, sa fokusom na odbranu Suwalki procjepa, koridora koji je kritičan za sigurnost baltičkih saveznika, saopćili su danas zvaničnici.

U vježbi "Željezni vuk", u kojima učestvuje 1.500 vojnika iz SAD-a, Poljske, Britanije i Litvanije, snage NATO-a prvi put uvježbavaju mogući scenarij prema kojem bi Rusija mogla pokušati odsjeći baltičke države od ostatka Saveza.

Uski pojas na poljsko-litvanskoj granici je "u sendviču" između ruske enklave Kalinjingrad i Bjelorusije, koja je blizak saradnik Kremlja.

'Ahilova peta'

Vojni stratezi upozoravaju da je to "Ahilova peta" istočnog boka NATO-a, jer bi njegovo oduzimanje odsjeklo tri saveznice i baltičke članice alijanse - Estoniju, Latviju i Litvaniju.

Rusija negira bilo kakve namjere o invaziji na Baltik i tvrdi da je NATO taj koji prijeti stabilnosti u istočnoj Evropi, podsjeća Hina.

Predsjednica Litvanije Dalija Gribauskajte navela je da vježba, fokusirana na dovođenje savezničkih snaga u Suwalki procjep iz Poljske u Litvaniju, šalje "snažnu poruku o spremnosti NATO-a i opredjeljenje za sigurnost u regiji", prenosi AFP.

"Dok se suočavamo sa prijetnjama, uvjereni smo u sebe, naše saveznike i zajedničke odbrambene sposobnosti", rekla je ona u saopćenju.

Strahovi da će Rusija pokušati da napadne Suwalki procjep pojavili su se nakon što je Rusija 2014. godine proglasila aneksiju Krima.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.