Kineski izvoz i uvoz rastu, trgovci jači od tarifa

Kumulativni trgovinski suficit Kine sa SAD-om od januara do kraja oktobra iznosi 258,15 milijardi dolara (Arhiva)

Kina je u oktobru zabilježila rast izvoza i uvoza koji je nadmašio prognoze, izvijestila je kineska Opća uprava carina.

Izvoz je u oktobru, denominiran u američkim dolarima, porastao za 15,6 posto u odnosu na godinu dana ranije, što je znatno iznad očekivanja ekonomista koji su predviđali rast od 11 posto.

Prethodnog mjeseca, izvoz je na godišnjem nivou zabilježio porast od 14,5 posto, prenosi Reuters.

Istovremeno, kineski uvoz je u dolarskom iznosu u oktobru bio veći za 21,4 procenta nego u istom lanjskom mjesecu, nadmašivši očekivanih 14 posto, a u septembru je bilježio rast od 14,3 posto na godišnjem nivou.

Američko tržište

Ukupan vanjskotrgovinski suficit je u oktobru iznosio 34,01 milijardu dolara, što je niže od očekivanja ekonomista od 35 milijardi dolara.

Uprkos tarifnom ratu sa Sjedinjenim Američkim Državama, Peking je u oktobru i sa tom zemljom registrirao suficit u trgovini od 31,78 milijardi dolara, u odnosu na rekordnih 34,13 milijardi dolara prethodnog mjeseca.           

Pošiljke na američko tržište porasle su za 13,3 posto međugodišnje na 42,7 milijardi dolara, dok su u septembru bile povećane za 13 posto.

Uvoz američke robe je iznosio 10,9 milijardi dolara i za 8,5 posto je veći nego u istom prethodnom mjesecu.

Rast uvoza je usporio u odnosu na septembar, kada je iznosio 9,0 procenata.

Kumulativni trgovinski suficit Kine sa SAD-om od januara do kraja oktobra iznosi 258,15 milijardi dolara, navodi Reuters.

Izvor: Agencije