Kineski mediji: Trump je ‘neznalica, kao dijete’

Peking je krajnje zabrinut zbog izjava novoizabranog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da Washington ne mora da se pridržava politike “jedne Kine”.

Glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang izjavio je na konferenciji za štampu da je politika “jedne Kine” osnova odnosa Pekinga i Washingtona i pozvao dolazeću američku administraciju da ima razumijevanja za osjetljivost pitanja Tajvana, prenosi Reuters.

Kako javlja AFP, Peking je ozbiljno zabrinut zbog Trumpovih izjava kojima sugerira mogućnost da bi Washington mogao odbaciti politiku “jedne Kine”, ukoliko ne dobije kineske ustupke na planu trgovine.

Trump je u nedjelju rekao da ne zna zašto bi SAD trebao biti privržen politici “jedne Kine”, ukoliko ne postigne dogovor sa Pekingom o drugim pitanjima, uključujući i trgovinu.

Nema trgovine oko ‘jedne Kine’

On je, u intervjuu za Fox News, rekao da Kina ne sarađuje sa SAD-om u vezi sa kursom svoje valute, zatim, oko Sjeverne Koreje kao i po pitanju napetosti u Južnom kineskom moru.

Istim povodom, kineski list Global Times, za Trumpa je napisao da je “neznalica, kao dijete”.

Taj list, pod kontrolom vladajuće Komunističke partije, takvu ocjenu dao je u uvodniku pod naslovom “Trumpe, molimo te slušaj pažljivo: Nema trgovine oko ‘jedne Kine'”.

“Kina mora da pokrene odlučnu borbu sa njim. Tek kada bude naišao na neke prepreke i zaista shvati da Kina i ostatak svijeta ne mogu biti zastrašivani, on će nešto shvatiti. Mnogi ljudi mogu biti iznenađeni time kako je novi lider SAD-a zaista biznismen… Ali na polju diplomatije, on je neznalica, kao dijete “, piše u tekstu.

Donald Trump je u novembru izašao kao pobjednik predsjedničkih izbora u SAD-u, savladavši demokratsku kandidatkinju Hillary Clinton.

Izvor: Agencije