Kineski zrakoplovni div kupuje irski Avolon

Očekuje se da će ugovor biti sklopljen do prvog tromjesečja iduće godine (Getty Images)

Kineski zrakoplovni i logistički div HNA odlučio je kupiti irsku tvrtku za leasing zrakoplova Avolon Holdings za blizu 2,5 milijardi dolara, objavili su u petak europski mediji.

Članica tog kineskog konglomerata Bohai Leasing platit će 31 dolar po dionici u sklopu transakcije koja uključuje preuzimanje Avolonovog duga, a procjenjuje ukupnu vrijednost irske tvrtke na oko 7,6 milijardi dolara.

Konačna cijena niža je od one razmatrane u kolovozu zbog “oscilacija” na tržištima kapitala, napominje BBC, kako prenosi Hina.

Kineske leasing tvrtke šire poslovanje temeljem novih ruta koje nude zrakoplovni prijevoznici. Većinu tih tvrtki financijski prate državne banke.

Skok Avolonovih dionica nakon početka pregovora

Bohai Leasing i Avolon Holdings počeli su pregovore u srpnju, otkada je cijena dionice irske kompanije poskočila više od 20 posto.

“Vjerujemo da će Bohai unaprijediti profil Avolona, kao i njegovu poziciju i odnose na kineskom zrakoplovnom tržištu, za koje vjerujemo da će u iduća dva desetljeća nuditi mogućnosti rasta među najvećima u globalnom zrakoplovstvu”, ističe u priopćenju predsjednik uprave Avolona Denis Nayden.

Tvrtka sa sjedištem u Dublinu vlasnik je, odnosno upravlja sa 152 zrakoplova, a u lipnju su naručili dodatnih 100.

HNA je četvrta po veličini kineska zrakoplovna grupa i ima udjele u zrakoplovnim tvrtkama kao što su Hong Kong Airlines i Hainan Airlines.

Očekuje se da će ugovor biti sklopljen do prvog tromjesečja iduće godine.

Izvor: Agencije