Kineze muči zagađenost zraka uoči Olimpijskih igara

Peking će biti prvi grad koji će organizirati ljetne i zimske olimpijske igre. U kineskoj prijestolnici su 2008. godine ljetne olimpijce uspješno dočekali, a da bi ugostili sportiste zimskih disciplina, morat će se potruditi više. Iako godinama ne nalaze način kako se nositi sa velikom zagađenošću zraka, Kinezi su najavili da će do tada naći rješenje.

U augustu ove godine Peking je bio domaćin Svjetskog atletskog prvenstva, a sedam godina ranije domaćin Ljetnih olimpijskih igara. Ljeti nema velikih prepreka za sportske aktivnosti, ali zimi glavni grad Kine živi pod crvenim upozorenjem.

Sa ovako zagađenim zrakom gotovo je nemoguće održavati sportske aktivnosti. Kineska Vlada najavila je da će poduzeti niz mjera kako bi omogućili da 2022. godine Peking adekvatno dočeka najbolje sportiste svijeta.

„Djelovat ćemo odlučnije, uložit ćemo veću energiju i povući bolje poteze kako bi spriječili zagađenje zraka u Pekingu i ostalim kineskim gradovima. Poduzet ćemo niz mjera da bi snizili količinu malih i velikih čestica u zraku PM 2.5, i PM 10“, kazao je potpredsjednik Vlade Kine Zhang Gaoli.

Većina sportova bit će održana van Pekinga na obližnjim planinskim skijalištima, a ostali će se realizirati na stadionu „Ptičje gnijezdo“ koji će biti preuređen u dvoranu i ostalim dvoranama u gradu.

Respiratorni problemi

No ipak, sa ovakvim zrakom sportisti ne bi mogli djelovati dobro, jer i najmanje kretanje po gradu može uzrokovati respiratorne probleme.

„Crveno upozorenje je znak da je kvalitet zraka zaista loš. Svi pate zbog toga. Kretanje mora biti ograničeno, da bi imali što manje kontakta sa nezdravim česticama kojih ima u zraku, u protivnom zdravlje je ugroženo“, navodi Bernhard Schwartlander, predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije.

Ovih dana u Pekingu gotovo sastavni dio odijevanja je maska za lice.

„Ovaj zrak uopće nije dobar. Kad god je hladno, od jutra do večeri, ne izlazim vani“, govori stanovnica Pekinga Wang Ji.

Kinezi sve češće zbog zagađenja imaju jake glavobolje. Glavobolju im zadaje i ovaj problem koji godinama ne uspijevaju riješiti.

Izvor: Al Jazeera i agencije