Kinezi će graditi crnogorski autoput

Crna Gora bi do kraja godine mogla početi gradnju dugo očekivanog autoputa, najvećeg infrastrukturnog projekta u državi.

Crnogorska Vlada prihvatila je ponudu kineske kompanije za telekomunikaciju i infrastrukturu o gradnji prve dionice puta Smokovac – Mateševo, vrijednu 809 miliona eura.

Izgradnja te dionice mogla bi trajati četiri godine, izvještava Al Jazeerina reporterka Milica Marinović.

‘Posao vijeka’

Crnogorski “posao vijeka” počinje ispočetka. Put Bar – Boljari, njegovu prvu dionicu, gradit će Kinezi za 809 miliona eura.

“Ponuda kineskih kompanija CCCC i CNBS za prioritetnu dionicu prvorangirana i sa njima nastaviti pregovore o izgradnji i finansiranju”, kaže Ivan Brajović, ministar saobraćaja i pomorstva Crne Gore.

Crna Gora i Kina narednih mjeseci trebaju potpisati međudržavni sporazum, koji ide pred Parlament.

Crna Gora daje učešće od 120 miliona eura, a kod kineske EXIM banke uzima kredit za preostali dio investicije.

To što je budžet već u minusu zbog milionskih dugova Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP), za Vladu nije razlog da odustane od novog kredita.

“Postoji veći nivo pozitivnih implikacija onog što je pozitivno u dijelu ekonomske aktivnosti i oporavka nego što su negativne implikacije u odnosu na nivo javnog duga”, kazao je Radoje Žugić, crnogorski ministar finansija.

Drugi pokušaj

“Dužina trase Bar – Boljare je 169 kilometara, od toga kineski investitor se obavezao da će graditi prva 43 kilometra, i to za četiri godine”, kaže Al Jazeerina reporterka.

Tačno toliko prošlo je od prvog pokušaja gradnje autoputa. Tada se uz šampanjac slavio ugovor sa splitskim Konstruktorom.

Slavlje nije dugo trajalo. Konstruktor nije osigurao bankarske garancije, kao ni konzorcij Aktor HCH dvije godine kasnije.

Prihvatanjem kineske ponude, “kratkih rukava” ostali su konzorcij Behtel – Enka i turski Dogus Gulsan.

Izvor: Al Jazeera