Kinezi grade most na Dunavu

Srbija je od Kine zatražila kredit od 1,8 milijardi dolara koji bi bio iskorišten za izgradnju autoputeva.

Pregovori o kreditu su pri kraju i u Vladi očekuju da će već od narednog proljeća kineski radnici graditi saobraćajnice u Srbiji.

Više od 200 kineskih radnika već godinu dana premošćava Dunav između dvije beogradske opštine. Radi se punom parom, čak i ispod vode, javlja iz Beograda reporter Al Jazeere Marko Subotić.

Svaki trenutak se koristi kako bi Beograđani što prije dobili prijeko potrebni novi dunavski most.

“Možete vidjeti da su podignuti stubovi mosta. Sjeverni pristupni most je završen. Projekat se odvija glatko, bez ikakvih problema, u saradnji sa srpskim koinvestitorima“”, rekao je Zou Ze Si, šef projekta mosta Zemun-Borča.

Gradnja mosta će trajati čak i kada mraz okuje Dunav.

Most Borča-Zemun gradi se iz kredita koji je Srbija dobila od Kine. Takvih aranžmana će, po svemu sudeći, biti još više.

Novi kredit iz Pekinga

Ratifikacija novog kredita očekuje se na proljeće sljedeće godine, kada bi kineska kompanija, koju odaberu u Pekingu, dovela svoje radnike da autoputem povežu Srbiju i Crnu Goru.

“Moj zadatak u budućnosti, kao kopredsjednika mješovitog kinesko-srpskog ekonomskog odbora, bit će podsticanje preduzeća da uspješno realiziraju sve velike projekte u Srbiji”, kaže Zhon Shan, zamjenik ministra trgovine Kine.

Želja Vlade Srbije nisu samo autoputevi, već u Kinezima vide partnere koji su pravili i Hidroelektranu (HE) Đerdap 3, ali i još jednu termoelektranu (TE).

“Njihovo ulaganje u infrastrukturu je poželjno, jer osnovni problem za privlačenje bilo čijih investicija je loša i dotrajala infrastruktura. To može lako da se uoči da je najveći broj ulaganja proizvodnih locirano uz Koridor 10 i u Vojvodini”, kazao je Miroslav Zeković iz Makroekonomije.

Dok novac iz kineskog kredita ne stigne, u budžet Srbije slit će se million eura koje je Vlada u Pekingu poklonila Srbiji kako bi pomogla najugroženijem stanovništvu.

Izvor: Al Jazeera