Kinezi preuzeli gradilište Pelješkog mosta

Pelješki most
Prema ugovoru izgradnja mosta će trajati 36 mjeseci (Al Jazeera)

Potpisivanjem zapisnika o uvođenju kineskog konzorcijuma u gradnju Pelješkog mosta, u Stonu na poluotoku Pelješac i službeno je počela realizacija tog infrastrukturnog projekta.

Izvođač radova preuzeo je sve potrebne dokumente od predstavnika “Hrvatskih cesta”, što je i službeno označilo da ugovor o gradnji počinje teći.

Početak radova očekuje se na jesen, a završetak radova predviđen je do 2022. godine.

Most će biti dug 2,4 kilometra sa četiri prometne trake i omogućit će povezivanje krajnjeg juga Hrvatske, odnosno Dubrovačko-neretvanske županije s ostatkom zemlje.

Ukupna vrijednost projekta je 526 miliona eura, a 85 posto sredstava osigurala je Evropska komisija.

Protivljenje bh. političara

Izgradnji mosta su se protivili političari u BiH koji su tražili obustavu gradnje dok se ne utvrdi morska granična linija i omogući pristup BiH otvorenom moru.

Fena je prethodno javila da su predstavnici “Hrvatskih cesta” pripremili za China Road and Bridge Corporation (CRBC) svu potrebnu dokumentaciju, nakon čega je otvoren dnevnik radova i potpisan zapisnik o uvođenju kineskog konzorcijuma u posao.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine ranije se službeno usprotivio izgradnji Pelješkog mosta, što je podržala većina parlamentarnih stranaka.

Tom prilikom upućen je i poziv Hrvatskoj da se hitno uključi u bilateralne razgovore s Bosnom i Hercegovinom radi postizanja rješenja za razgraničenje na moru na načelima uvažavanja suverenih prava Bosne i Hercegovine.

Jedni su tada navodili da se most na jugu Hrvatske ne može graditi bez riješenog pitanja granice i slobodnog prolaza između dviju zemalja, a drugi da to nije službeni stav institucija Bosne i Hercegovine.

Nikšić: Novi poraz BiH

Nermin Nikšić, predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, komentarisao je početak izgradnje Pelješkog mosta.

Nikšić je izjavio da je početak gradnje Pelješkog mosta “jasan i javan čin Republike Hrvatske koja sistemski nastavlja relativizirati i ugrožavati subjektivitet, interese i prava države Bosne i Hercegovine u međunarodnim odnosima”.

On je zaključio da početak gradnje Pelješkog mosta “predstavlja poraz, kako za indolentnu domaću vlast predvođenu SDA-om, tako i za sve građane Bosne i Hercegovine, kojim će biti zapriječeno temeljno pravo izlaska na otvoreno more u skladu sa Konvencijom o pravu pristupa otvorenom moru (UNCLOS).

Izvor: Al Jazeera i agencije