Kinezi uhapsili bivšeg kanadskog diplomatu

Michael Kovrig je ranije radio kao diplomata u Pekingu, Hong Kongu i Ujedinjenim narodima u New Yorku (EPA)

Bivši kanadski diplomata uhapšen je u Kini, a njegov sadašnji poslodavac, Međunarodna krizna grupa, tvrdi da radi na njegovom “brzom i sigurnom oslobađanju”.

Hapšenje svog državljanina potvrdila je i Kanada, prenosi Hina.

Međunarodna krizna grupa saopćila je da je upoznata s izvještajima o hapšenju Michaela Kovriga, koji za nju radi od februara 2017. godine, kao savjetnik za sjeveroistočnu Aziju.

Kineskinja uhapšena u Kanadi

Kovrig je ranije radio kao diplomata u Pekingu, Hong Kongu i Ujedinjenim narodima u New Yorku.

Bio je djelatnik kanadskog Ministarstva vanjskih poslova od 2010. do 2016. godine, a u Hong Kongu i Pekingu je radio od 2012. do 2016. godine.

Detalji hapšenja za sada nisu poznati.

Ova vijest se pojavila nekoliko dana nakon što su kanadske vlasti uhapsile Meng Wanzhou, šeficu finansija kompanije Huawei i kćerku njenog osnivača.

Za sada nije poznato postoji li veza između ta dva slučaja.

Kanada je potvrdila da je njen državljanin uhapšen u Kini, ali je dodala da ne vidi eksplicitnu vezu s hapšenjem Meng Wanzhou u Vancouveru.

Napeti odnosi dvije zemlje

Izrazivši “duboku zabrinutost”, ministar za javnu sigurnost Ralph Goodale potvrdio je da je Kanada upoznata s događajem.

Odnosi između Kanade i Kine jako su napeti zbog hapšenja Meng Wanzhou 1. decembra.

Njoj prijeti izručenje Sjedinjenim Američkim Državama, koje smatraju da je kompanija Huawei od 2016. godine prodavala američke proizvode Iranu i drugim zemljama pod američkim sankcijama.

Izvor: Agencije