Oglasi

Kipar zahtijeva direktnu pomoć iz EU fondova

Ministar finansija traži ovu odredbu pred pregovore sa Evropskom komisijom, Evropskom centralnom bankom i MMF-om.
Shiarly je naveo da sredstva iz fonda EU-a za pomoć mogu biti direktno preusmjerena kiparskim bankamaReuters

Kiparski ministar finansija Vassos Shiarly izjavio je u petak da bi eventualni sporazum o paketu finansijske pomoći za njegovu državu trebao uključivati odredbu prema kojoj bi bilo moguće da posrnule kiparske banke dobiju direktnu pomoć iz fondova Evropske unije, javlja Tanjug.

Shiarly je rekao da će „zahtijevati“ da takva odredba bude uključena u posljednju rundu pregovora zvanične Nikozije sa Evropskom komisijom (EK), Evropskom centralnom bankom (ECB) i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), za koju se očekuje da će biti pokrenuta slijedeće sedmice, prenosi AP.

Prisutne su strepnje da bi mogući paket pomoći za dokapitalizaciju kiparskih banaka, u velikoj mjeri izloženih dugovima grčkih banaka, i za pomoć Vladi da ispuni svoje finansijske potrebe, mogao uzrokovati rast kiparskog duga do neodrživog nivoa.

Shiarly je naveo da sredstva iz fonda EU-a za pomoć mogu biti direktno preusmjerena kiparskim bankama nakon što bude osnovan i pušten u rad jedinstveni organ za nadzor banaka u zemljama koje kao valutu koriste euro.

Dodatne štednje

Kipar je početkom mjeseca saopćio kako je spreman dodatno štediti, kao što to od njega zahtijevaju međunarodni povjerioci, ali pod uvjetom da mu se produži rok za ispunjavanje zahtjeva.

Vlasti ove mediteranske države zatražile su u junu pomoć od evropskih partnera i MMF-a, poslije ogromnih gubitaka koje su napravile dvije vodeće kiparske banke pogođene grčkim dugom.

Kipar, koji pokušava obuzdati neravnotežu u budžetu i izaći iz recesije, prve poslije gotovo 40 godina, zatražio je kompletnu finansijsku pomoć.

Međunarodni kreditori, pripremajući zahtijevanu pomoć, zatražili su od Kipra provođenje mjera štednje u iznosu od 975 miliona eura u periodu od četiri godine.

Izvor: Agencije