Kiparski Grci i Turci nastavljaju pregovore o ujedinjenju

Lider kiparskih Turaka Mustafa Akinci i predsjednik Kipra Nicos Anastasiades pregovarali su prije dva mjeseca, ali su se razišli bez dogovora (Anadolija)

Lideri kiparskih Grka i Turaka počeli su u Švicarskoj četverodnevne pregovore u cilju ponovnog ujedinjena tog mediteranskog otoka podijeljenog od 1974. godine.

Pregovori će pod okriljem Ujedinjenih naroda u Ženevi trajati do četvrtka, a glavna tema bit će dogovor o tome koliko teritorija će dvije strane kontrolirati poslije ujedinjenja.

Predsjednik Kipra Nicos Anastasiades i lider kiparskih Turaka Mustafa Akinci posljednji put su pregovarali prije dva mjeseca, ali su se razišli bez dogovora.

Cipar je 1974. godine, poslije turske okupacije sjevernog dijela otoka, podijeljen na Tursku Republiku Sjeverni Kipar, koju priznaje samo Ankara, i Republiku Kipar koja je međunarodno priznata.

Kiparski problem je posebno složen jer je Turska tokom 40 godina naselila desetine tisuća vojnika s obiteljima i drugih doseljenika, prenosi agencija Beta.

Koncert za mir i ujedinjenje

Posljednji pokušaj ujedinjenja Kipra je propao 2004. godine jer su tamošnji Grci, za razliku od Turaka, na referendumu odbacili rješenje dogovoreno u pregovorima u kojima je i tada posredovao UN.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres vjeruje da postoji povijesna šansa za napredak u pregovorima koji bi ujedinili podijeljeni otok nakon više od četiri desetljeća.

Večer uoči početka novog kruga pregovora, kiparski Grci i Turci okupili su se na koncertu pod nazivom “Odbrojavanje do mira”, koji su organizirale četiri medijske grupacije – po dvije s obje strane. Koncert je održan na turskoj strani Nikozije.

Organizatori su poručili kako su koncert održali da pošalju poruku kiparskim liderima i cijelom svijetu da “narod Kipra može živjeti zajedno”, prenio je AFP.

U pregovorima će sudjelovati i Grčka, Turska i Velika Britanija kako bi razmotrili sigurnosne aranžmane poslije potpisivanja sporazuma.

Izvor: Agencije