Oglasi

Kiparski izbori: Anastasiades u vodstvu

Kiparski konzervativni čelnik u uvjerljivu vodstvu, ali nema dovoljno glasova da izbjegne drugi krug.

Kiparski konzervativni čelnik Nikos Anastasiades u uvjerljivu je vodstvu na nedjeljnim predsjedničkim izborima, ali nema dovoljno glasova da izbjegne drugi krug, pokazuju izlazne ankete koje je objavila državna televizija CyBC.

Anastasiades, 66-godišnji pravnik vodi s 45,3 posto od prebrojanih 94 posto glasova, a da bi izbjegao drugi krug 24. februara, treba mu više od pedeset posto.

Uvjerljivo je potukao ljevičarskog protukandidata Stavrosa Malasa koji dobiva 27,1 posto.

Treći kandidat, nezavisni George Lilikas dobiva 25 posto, kažu dosadašnji rezultati.

Investitori su se nadali da će Anastasiades izbjeći drugi krug izbora, a zemlja bankrot, piše Reuters.

Najteža ekonomska kriza na Kipru u posljednje četiri decenije potisnula je podijeljeni status otoka kao glavno pitanje na ovogodišnjim izborima na kojima najveće šanse za pobjedu ima konzervativni lider Nicos Anastasiades (66).

Za finansijsku pomoć

Anastasiades je obećao brzo sklapanje sporazuma o paketu pomoći sa Evropskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom.

Na izborima je registrirano 545.000 birača.

Komunistički predsjednik na odlasku Demetris Christofias nije se kandidirao.

Grčki dug

Kipar, trenutačno u pregovorima s Međunarodnim monetarnim fondom, Europskom unijom i Europskom središnjom bankom, procjenjuje da mu treba 17 milijarda eura, od čega 10 milijarda za spašavanje svojih banaka koje su se našle u teškom položaju zbog izloženosti grčkom dugu.

Drugo važno pitanje na koje će utjecati ishod izbora je ujedinjenje otoka podijeljena od turske invazije 1974. na sjever otoka, nakon državnog udara koji su izvršili kiparski Grci. Međunarodna zajednica priznaje samo Republiku Kipar čija se vlast zapravo proteže na jug otoka.

Anastasiades je podupro UN-ov plan za ujedinjenje otoka koji su prihvatili i kiparski Turci, ali ga je na referendumu u aprilu 2004. odbacila velika većina kiparskih Grka. Tako je mjesec dana poslije otok podijeljen ušao u Europsku uniju.

Izvor: Agencije