Kipru S&P dodijelo kreditni rejting ‘smeće’

Kipru je prijeko potreban svjež novac da bi spasio domaće banke, koje su veoma izložene grčkom dugu (EPA)

Kiparska Vlada saopćila je u petak da će učiniti sve što je potrebno da bi potvrdila sporazum s međunarodnim kreditorima, nakon što je agencija Standard & Poor's (S&P) dodatno umanjila kreditni rejting ove zemlje na status “smeće”, usljed bojazni da bi država mogla bankrotirati zbog prevelikih dugova.

Američka agencija saopćila je da je status Kipra dodatno umanjen na CCC+, zbog postojanja “značajnog rizika” da bi ova država, jedna od 17 zemalja Evropske unije (EU) koje koriste euro, mogla bankrotirati.

Agencija je zadržala negativnu prognozu za kiparske finansije u budućnosti, što znači da je moguće dodatno obaranje rejtinga, prenosi AP.

S&P je naveo da je smanjio status Kipra zato što vlastima te zemlje ponestaje novca, dok istovremno nije izvjesno da će biti postignut konačan dogovor s međunarodnim kreditorima o dobijanju novog zajma.

Provesti reforme i uštede

Kipru je prijeko potreban svjež novac da bi spasio domaće banke, koje su veoma izložene grčkom dugu.

Kiparska Vlada nije u mogućnosti pozajmiti novac na međunarodnom finansijskom tržištu više od godinu dana, zbog čega je ove sedmice morala zavući ruku u penzione fondove tri najveća državna preduzeća kako bi imala novca za isplatu zarada državnim službenicima do marta.

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle izjavio je u petak da postoje “odgovarajući mehanizmi” za Kipar, ali da zemlja prvo mora provesti “ozbiljne reforme” i ostvariti “realne budžetske uštede”.

“Ako je Kipar spreman krenuti tim putem, onda je Evropa spremna pomoći”, rekao je on njemačkoj državnoj televiziji ARD.

Izvor: Agencije