Kirchner prozivaju radi tweeta o Kinezima

Kirchner, koja je u Kinu otišla kako bi ojačala ekonomske i političke veze, objavljivala je poruke na Twitteru na španskom jeziku (AFP)

Argentinska predsjednica Cristina Fernandez Kirchner našla se na udaru domaćih i stranih kritika nakon objave tweeta tokom zvanične posjete Kini u kojem se šalila na račun problema Azijata sa izgovorom slova „R“, prenosi agencija AFP.

Fernandez Kirchner, koja je u Kinu otišla kako bi ojačala ekonomske i političke veze, objavljivala je poruke na Twitteru na španskom jeziku, a tema objava bio je broj prisutnih na jednom od prijema u Pekingu.

Zapitala se: „Da li su svi u La Campoli?“

Ona je zapravo govorila o La Campori, omladinskom dijelu njene stranke na čijem je čelu njezin sin.

„Ili, da li su tu zbog liže (riže) i petloleja (petroleja)?“, dodala je liderka južnoameričke države. To je zapravo bilo na osnovu političkog vica iz Argentine: Protivnici predsjednice kažu kako njene pristalice dolaze na stranačke skupove samo kako bi dobili besplatni sendvič i sok.

Ludilo, apsurd i humor

Nakon što su njeni tweetovi izazvali velike kritike i optužbe za rasizam, uslijedila je nova objava Fernandez Kirchner na Twitteru:

„Žao mi je. Znate šta? Postoji toliko ludila i apsurda, da se samo humor kroz to može probiti.“

Liderka Argentine od ranije je u centru pažnje domaće javnosti zbog sumnjive smrti tužitelja.

Dok su njene objave bile veoma propraćene u Argentini i u međunarodnim medijima, kineski mediji pod kontrolom Vlade nisu uopće spominjali ove gafove Fernandez Kirchner ili komentirali moguće diplomatske posljedice.

Twitter je na kopnenom dijelu Kine zabranjen od 2009. godine zbog strahova da bi mogao biti korišten u organizaciji protesta. Kinezi koriste domaće platforme društvenih mreža koji su pod strogom kontrolom državnih cenzora.

Nadmeni odgovor

U Kini je također nemoguće pristupiti Facebooku, YouTubeu i Googleu, sve zahvaljujući sistemu pod imenom Great Firewall koji filtrira pristup dozvoljenim sadržajima na internetu.

No, objave na kineskim društvenim mrežama i dalje su bile veoma nadmene, govoreći kako je Fernandez zapravo pisala o japanskim problemima sa govorom, a ne o kineskim.

„A da ti kažeš dvije rečenice na kineskom, pa da ja mogu čuti tvoj izgovor?“, napisao je jedan.

Drugi korisnik mreže Sina Weibo, slične Twitteru, napisao je „Začuđujuće je to da je ona došla da moli za investicije, a istovremeno se ruga kineskom narodu.“

Izvor: Agencije