Oglasi

Kirchner traži pregovore o Malvinima

Argentina i dalje polaže pravo na Folklandske otoke s blizu 3.000 stanovnika, smještene u južnom Atlantiku, kojim Britanci vladaju od 1833. godine.
Kirchner: Ne želimo još mrtvih, ne želimo još ratovaAFP/ Getty

Argentinska predsjednica Cristina Fernandez de Kirchner u četvrtak je u Ujedinjenim narodima (UN) zatražila od Velike Britanije da počne pregovore o Malvinima (Folklandski otoci), na koje Buenos Aires i dalje polaže suverenitet 30 godina nakon završetka rata.

"Ne tražimo puno, samo dijalog. Ne tražimo da budemo upravu. Samo tražimo (od Velike Britanije) da sjedne za pregovarački stol", istaknula je Kirchner u povijesnom govoru u UN-ovom posebnom odboru o dekolonizaciji, tačno 30 godina nakon završetka rata u kojem je bilo 900 mrtvih.

"Argentina je otvorena za pregovore", dodala je Kirchner, čija zemlja i dalje polaže pravo na to otočje s blizu 3.000 stanovnika, smješteno u južnom Atlantiku, kojim Britanci vladaju od 1833. godine.

Argentinska je predsjednica pritom optužila Veliku Britaniju da koristi svoj status stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, ali je odbacila mogućnost bilo kakvog novog sukoba kako bi se ispravila "uvreda", kako je rekla, nanesena njezinoj domovini.

"Ne želimo još mrtvih, ne želimo još ratova", kazala je.

Na susretu s Cristinom Kirchner generalni sekretar UN-a Ban Ki Moon rekao je da je "svjestan snažne podrške" koju argentinski zahtjevi imaju u Južnoj Americi.

Vlada na tom otočju, koje Argentinci nazivaju Malvini, odlučila je 2013. godine provesti referendum o statusu otočja.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.