Kirkuk: U zračnom napadu ubijeno 15 žena

U zračnom napadu ubijeno je 15 žena pored Kirkuka na sjeveru Iraka, objavili su lokalni dužnosnici i liječnici u tom gradu.

“Petnaest žena ubijeno je, a 50 ranjeno u napadu na šiitsko sveto mjesto u gradu Dakuku“, rekao je lokalni šef vijeća Amir Huda Karam za AFP.

Ukupan broj žrtava potvrdio je liječnik Abas Mustafa Dakuki  iz bolnice oko 50 kilometara južno od Kirkuka.

Ranije su bombaši samoubojice izveli su napade na vladine i zgrade sigurnosnih snaga te na jednu elektranu u Kirkuku, potvrdili su sigurnosni izvori i lokalni mediji.

Stradali radnici elektrane

Agencije prenose da je u napadima, za koji su okrivljeni pripadnici skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL), smrtno stradalo najmanje 13 radnika elektrane, među njima i dva iranska državljanina.

U ostalim napadima je ranjeno i ubijeno više pripadnika snaga sigurnosti.

U gradu je uvedeno izvanredno stanje. Guverner pokrajine Kirkuk je poručio da su sigurnosne snage neutralizirale većinu pripadnika ISIL-a, a da je manji broj njih opkoljen.

S druge strane, mediji bliski ISIL-u tvrde da ta skupina kontrolira osam gradskih četvrti.

Al Jazeerin reporter Naser al-Shadeed javio je da snage sigurnosti nastoje smiriti građane Kirkuka te da su u proglasu pozvale stanovništvo da ne stvara paniku. Borbe u gradu se i dalje vode.

“Vijeće sunitskih učenjaka je, također, izdalo proglas u kojemu mole stanovnike da ne dolaze na džumu-namaz te da će džamije biti zatvorene iz straha od napada skupine ISIL. Snage sigurnosti su iz susjednih gradova dopremile pojačanje u pokušaju stabiliziranja situacije u gradu Kirkuku”, javio je Al-Shadeed.

Policija je u potpunosti zatvorila grad, nije dozvoljen ulazak ni televizijskim ekipama, dodaje.

“Snage sigurnosti navode da je takva mjera poduzeta kako bi se zaštitili životi ljudi i situacija što prije stavila pod kontrolu. Prema informacijama iz grada, policijski i vladini objekti su na meti ISIL-a u nekoliko naselja u kojima se i dalje vode borbe. ISIL je na krovove zgrada postavio snajperiste, što dodatno otežava operaciju protiv te skupine u Kirkuku”, javio je Al-Shadeed.

Uveden policijski sat

U kasnim noćnim satima u četvrtak borci skupine ISIL zauzeli su južni dio grada, nakon žestokih borbi s pripadnicima iračkih snaga sigurnosti, izvijestio je Burhan Farhan, reporter Al Jazeere.

U borbama je zauzeto jedno prigradsko selo i naselje Tisin.

Iračke vlasti priopćile su da su poslale pojačanja kako bi vratili izgubljene dijelove grada i spriječile napredovanje boraca ISIL-a.

Svjedoci su za agenciju AP kazali kako je gradom odjekivala pucnjava.

Šef policije u Kirkuku rekao je za ranije Al Jazeeru da su tri borca ISIL-a napali zgradu, ali i da su ih pripadnici iračke policije nakon napada ubili. Odmah nakon napada uveden je policijski sat.

Na snimkama lokalnih TV-postaja vidi se gust dim nad dijelom grada u kojem su se dogodili napadi.

Ranije su iračka vlada i kurdske snage pokrenuli veliku ofanzivu na Mosul, drugi po veličini grad u Iraku, kako bi ga preuzeli od ISIL-a.

Kirkuk se nalazi u naftom bogatom području 290 kilometara od Bagdada i 180 kilometara južno od Mosula.

Izvor: Al Jazeera i agencije